Severu Kosova ništa više od specijalnog statusa?

Ako prihvati, Beograd dobija datum

11.3.2013.
16:22
VOYO logo

Državnom vrhu Srbije večeras će u razgovoru sa šeficom evropske diplomatije Kertrin Ešton u Briselu biti ponuđena neka vrsta specijalnog statusa za tu oblast, a prihvatanje te ponude otvorilo bi put za dobijanje datuma, saznaje Tanjug.

Izvor upućen u pregovarački proces navodi da je to najviše što Srbija trenutno može da dobije. Ukoliko to bude bilo prihvatljivo za Beograd, Eštonova bi u izveštaju sa kojim 16. aprila izlazi pred Savet ministara preporučila da se Srbiji odredi datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka predstavnice EU će 14. marta u Prištini pokušati da utiče na kosovske pregovarače da "smanje apetite", kako bi se stavovi predstavnika Srbije i Kosova što više približili.

Pri tome, kako navodi izvor Tanjuga, ceo taj posao mora biti završen do 6. aprila, kako bi Eštonova mogla da pripremi svoj izveštaj za Savet ministara. On, takođe, napominje da bi odbijanje Beograda značajno udaljilo zemlju od namere da dobije datum za otpočinjanje pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred predstavnicima Srbije i Kosova nalaze se još dve runde dijaloga, 20. marta i 6. aprila. EU će, kako je najavljeno, od obe strane tražiti jasne garancije za sprovođenje kako već postojećih, tako i predstojećih dogovora koji su postignuti u pregovorima Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo