SEVERINA POKRENULA ŽUSTRU RASPRAVU: / Centar za socijalnu skrb: 'Nije točno da se djeca većinom daju majkama'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Iz Centra za socijalnu skrb Zagreb tvrde kako je trend da roditelji nakon razvoda sporazumno dogovore koliko će dijete provoditi vremena sa svakim roditeljem

29.11.2019.
10:00
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Posljednjih godina trend je da se roditelji prilikom razvoda braka sporazumiju i dogovore o tome koliko će dijete provoditi vremena sa svakim od njih, a pritom je u sve većem broju slučaja taj opseg vremena podjednak kod oba roditelja, uočili su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb Zagreb, piše u petak Večernji list. To je i najbolja opcija jer dijete ima pravo ostvarivati osobne odnose s oba roditelja, osim ako to nije u skladu s njegovom dobrobiti, navodi dnevnik.

Kad roditelji trajno ne žive zajedno, roditeljskim planom uređuju sporazumnu roditeljsku skrb. Zajedničko ostvarivanje roditeljske skrbi može biti uređeno i odlukom suda koja se temelji na sporazumu roditelja o svim bitnim pitanjima iz plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SEVERINA SE GUŠI U SUZAMA: /

IZGUBILA JE SKRBNIŠTVO NAD SINOM! 'Ne znam što bih vam rekla, ovo je presedan...'

Image
SEVERINA SE GUŠI U SUZAMA: /

IZGUBILA JE SKRBNIŠTVO NAD SINOM! 'Ne znam što bih vam rekla, ovo je presedan...'

Samostalna roditeljska skrb

Moguće je da jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb potpuno, djelomice ili kod bitnih odluka o djetetu uz istodobno ograničavanje drugog roditelja samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti.

Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb na temelju sudske odluke ako roditelji nisu postigli plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazum tijekom sudskog postupka, pri čemu je sud dužan posebno voditi računa koji je od roditelja spreman na suradnju i sporazum o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelj koji se protivi zajedničkom ostvarivanju roditeljske skrbi, odnosno sklapanju plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazumu, dužan je dokazati da zajednička roditeljska skrb nije na dobrobit djeteta, u protivnom sud može samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi povjeriti drugom roditelju ako je to u skladu s dobrobiti djeteta, objašnjava Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Dodjeljuju li se djeca obično majkama?

Svakodnevne odluke o djetetu ima pravo donositi roditelj kod kojeg se dijete u to vrijeme nalazi, bez obzira na to ostvaruju li roditelji skrb zajednički ili samostalno. Naime, roditelji su dužni međusobno poštovati roditeljsku samostalnost u donošenju tih odluka i roditeljski autoritet u vrijeme kad se dijete nalazi kod drugog roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo se složiti s mišljenjem da se malodobna djeca na skrb dodjeljuju obično majkama", kažu u zagrebačkom Centru. Prijedlog o tome kome bi trebalo povjeriti skrb nad djetetom daje Centar, kad je predmet na sudu. Centar je tada dužan dostaviti stručnu procjenu, odnosno nalaz i mišljenje u roku koji odredi sud, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo