SEVERE WEATHER EUROPE OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU: / Hoće li uopće biti prave zime i snijega? Oglasio se i Vakula, evo što nas čeka

Image
Foto: Pixsell, Severe Weather Europe

Meteorološki servis Severe Weather Europe izradio je prognostičke modele za nadolazeće mjesece

20.1.2020.
11:26
Pixsell, Severe Weather Europe
VOYO logo

Danas će u unutrašnjosti biti oblačno, u zapadnim krajevima bit će povremeno slabe oborine na granici kiše i snijega, u višim predjelima snijeg, a na Jadranu pretežno sunčano i vjetrovito, prognozira Državni hidrometeorološki zavod za ponedjeljak.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša dnevna temperatura između 0 i 4, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Meteorolog HRT-aZoran Vakula najavio je da će na Jadranu ponovno prevladavati sunčano, uglavnom u ponedjeljak uz još dosta oblaka, te uz često jaku buru, ponegdje s olujnim udarima do utorka ujutro, te mjestimice opet u četvrtak, osobito na sjevernom dijelu. I u većini kopnenog područja će biti sunčanog vremena, ali u ponedjeljak još pretežno oblačno, uglavnom u gorju i središnjoj Hrvatskoj uz mjestimičan slab snijeg, te često dugotrajnu maglu u utorak i srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend se povećava vjerojatnost mjestimične kiše, te juga, jugozapadnjaka i zamjetnijeg porasta temperature, koja će do tada u većini krajeva biti oko prosječne za ovaj dio siječnja, na kopnu gdjekad vjerojatno i malo niža, posebice ujutro, kaže Vakula.

Tlo će u unutrašnjosti većinom biti smrznuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak: oblaci, malo snijega, na moru sunce i bura

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno oblačno i uglavnom suho. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, te većinom oblačno, tek ponegdje uz mogućnost slabih oborina. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorskim krajevima oblačno, mjestimice uz slabu susnježicu ili snijeg. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -4 do 2 °C, a uz obalu između 5 i 10 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -1 do 2 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 6 do 9 °C, uz obalu između 10 i 13 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na jugu Hrvatske većinom sunčano s umjerenom i jakom burom. Jutarnja temperatura od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C."

Od utorka do petka stabilnije, ali ujutro hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od utorka u kopnenom području uglavnom suho i djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, koja se ponegdje može i dulje zadržati, osobito u utorak i srijedu. Jutra hladna, a dnevna temperatura zraka oko prosjeka za doba godine.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano. Potkraj tjedna sa zapada naoblačenje s kišom. U utorak će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a u četvrtak će ponovo prolazno ojačati. U petak će zapuhati jugo", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav će biti ostatak zime?

Meteorološki servis Severe Weather Europe izradio je prognostičke modele za nadolazeće mjesece, a prema predviđanjima njihovih meteorologa, i u veljači nas zbog povišenog tlaka zraka očekuju temperature iznadprosječne za to vrijeme, tako da pravu zimu možda nećemo ni dočekati.

Image
Foto: Severe Weather Europe
Image
Foto: Severe Weather Europe

Postoji mogućnost prelaska hladne fronte preko našeg dijela Europe, no zasad za to nisu velike šanse. Što se tiče proljeća, Severe Weather Europe prognozira slične uvjete - visoki tlak zraka i temperature više od prosjeka. ECMWF model ne predviđa veću količinu padalina u Europi, ali niti sušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Severe Weather Europe
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo