Šešelju će presuditi 30. oktobra

Zakazano izricanje prvostepene presude lideru Srpske radikalne stranke u Hagu

12.4.2013.
16:45
VOYO logo

Haški tribunal danas je za 30. oktobar zakazao izricanje prvostepene presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanim u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, prenosi Beta.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na politikoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i nehumana dela (prisilno premeštanje) kao zločin protiv čovečnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa radikala optužen je i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

U završnoj reči, u martu prošle godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude proglašen krivim i da mu bude izrečena kazna od 28 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelj, koji se brani sam, zatražio je da bude oslobođen zato što "nema nikakvog osnova" za osuđujuću presudu.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

U međuvremenu, Tribunal je Šešelja tri puta osudio zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka - pravosnažno na 15 i 18 meseci zatvora, a nepravosnažno na zatvorsku kaznu od dve godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

foto: Kurir

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo