PRIVREMENA ODGODA / Šeparović za RTL potvrdio: Ustavni sud stopirao početak rada Visokog kaznenog suda

Do konačne odluke Ustavnog suda suci Visokog kaznenog suda ne mogu prisegnuti i on ne može početi s radom

18.12.2019.
9:31
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je za RTL da je Ustavni sud donio odluku o privremenoj odgodi primjene zakonskih odredbi koje se odnose na osnivanje i početak rada Visokog kaznenog suda. 

"Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio rješenje o privremenoj odgodi primjene zakonskih odredbi koje se odnose na osnivanje i početak rada Visokog kaznenog suda do konačne odluke Ustavnog suda o ocjeni suglasnosti s Ustavom osporenih zakonskih odredbi te o tome obavijestio Državno sudbeno vijeće. Odluka će biti javno objavljena sukladno Poslovniku Ustavnog suda", kazao je Šeparović za RTL. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Visoki kazneni sud ne može početi s radom

Doznajemo da će odluka najvjerojatnije biti objavljena u petak jer nije jednoglasna i moraju se napisati izdvojena mišljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do konačne odluke Ustavnog suda suci Visokog kaznenog suda ne mogu prisegnuti i on ne može početi s radom, a zakonom je bilo predviđeno da se to dogodi 1. siječnja 2020. godine. Zakon kojim je sud osnovan je formalno na snazi, ali se ne primjenjuje jer su odredbe o Visokom kaznenom sudu suspendirane. 

Današnja odluka Ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda, a pravno su valjane do sada poduzete pravne radnje, kao što je imenovanje sudaca i primanje službenika i namještenika, ali se daljnje radnje vezane uz početak rada suda ne mogu poduzimati do daljnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike