Seljaci su samo početak, dolaze nam još teži rezovi

Slijedi nam svođenje u realne mogućnosti, smatra Josip Friščić koji je najavio rezanje subvencija, preispitivanje naknade za godišnji odmor....

7.3.2010.
13:19
VOYO logo

Seljaci koji već tjedan dana prosvjeduju po hrvatskim prometnicama često u svojim izjavama prozivaju predsjednika HSS-a Josipa Friščića koji se ni na koji način nije upustio u direktne razgovore s njima. U razgovoru za riječki Novi list otkrio je da im zapravo nema što za ponuditi. Novca u proračunu nema za njihove zahtjeve, a nisu jedini preko čijih leđa će se prelomiti teret krize.

"Legitimno je kroz prosvjede tražiti svoja prava, loše je kad se to ispolitizira. Sada je ključna tema hoće li biti prijevremenih parlamentarnih izbora, pokušavaju se stvoriti pukotine između HDZ-a i HSS-a i tako iznuditi prijevremene izbore. Naše članstvo ponekad ne razumije da smo mi naš program ugradili u Vladin program, ali da smo odgovorni i za funkcioniranje ukupnog sustava. Nema HSS samo jedan svoj segment", rekao je Friščić te otkrio da je prošlog ljeta kada su seljaci također prosvjedovali imao različito mišljenje od tadašnjeg premijera Ive Sanadera kako postupiti s prosvjednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorio sam Sanaderu osobno i na našim međustranačkim sastancima da ne daje obećanja koja se ne mogu realizirati", rekao je Frišćić te naveo da je Sanader ipak tada prosvjednicima poslao potpredsjednike Vlade Jadranku Kosor i Damira Polančeca koji su obećali novac. Pri tom je od krivnje za nerealna obećanja potpuno amnestirao Kosor.

"Nisu to bili njezini potezi. Ona je samo dobila befel da s Polančecom ode i okonča prosvjed. Upozoravao sam Sanadera na posljedice, no on je tvrdio da je samo bitno da prosvjed završi jer je tada u Zagrebu bila gay parada i bilo je signala da će se oni pridružiti seljacima kao i studenti koji su također prosvjedovali. Sanader je vjerovao da će doći do blokade grada, pa je naložio da se riješi seljake. I sada za obećanja nema novca u proračunu", ispričao je Friščić koji je uvjeren da će prosvjeda seljaka biti i dalje te da se na njih treba naviknuti kao što su to napravili Francuzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozbiljno me brine hoće li se i ovakav proračun realizirati. U slučaju da ne uspijemo namaknuti zacrtane prihode, morat će se razgovarati sa zaposlenima u zdravstvu, školstvu, vojsci i svima ostalima koji plaće dobijaju iz proračuna. Najave nisu blistave", istaknuo je Friščić te naveo da Vladu očekuju vrlo teški pregovori sa sindikatima u vezi s kolektivnim ugovorima zbog prava koja su bila utvrđena u drugačijoj gospodarskoj situaciju.

"Slijedi nam svođenje u realne mogućnosti. Primjerice, subvencije za brodogradnju još će se morati smanjiti. Morat će se, zatim, preispitati naknade za godišnji odmor, jubilarne nagrade, božićnice i sve ono što je ugrađeno u kolektivne ugovore onih koji se financiraju iz proračuna", najavio je Friščić te naveo da će se za mjesec ili dva vidjeti kakvi su državni prihodi i hoće li se morati dirati u plaće i mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003060165006 arti-201003020079006 arti-201003030166006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo