NA UDARU ŠTETOČINE / Sela podno Svilaje pod opsadom marokanskih skakavaca: 'Dođu na vrata, penju se... To je sve crno, rojevi!'

Image
Foto: Screenshot: YouTube/Dalmacija Danas

Najezda marokanskih skakavaca pogodila je sela podno Svilaje, a najviše stradavaju usjevi i povrtnjaci

9.6.2022.
23:00
Screenshot: YouTube/Dalmacija Danas
VOYO logo

Sela podno Svilaje okupirali su milijuni skakavaca. Ima ih posvuda, u usjevima, na cestama, u kućama...

"Preksinoć od ove kuće gori je šest metara crno bilo, živo. Dođu na vrata, penju se, klize, klize… Onda na zid kad idu to je sve crno, rojevi!", opisao je s čime se bore za Dnevnik.hr Đuro Nenadić iz Štikova sela, a njegova susjeda Vida Knežević dodaje: "Ja sam tu nešto prskala, zalijevala. Vidi ovo, to je katastrofa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogoduje im suša

Stručnjaci tvrde kako je riječ o marokanskom skakavcu, koji je rasprostranjen diljem Mediterana. Čini se da im je pogodovala sušna klima, nalik saharskoj. Iako im ime tako ne govori, oni su ovdje već autohtona vrsta, jer je prije 100 godina zabilježena slična najezda u Sinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o nečemu što je novo došlo ili što je zaštićeno. Zapravo radi se o lokalnoj čestoj vrsti, ali primijeti se tek kad uzrokuje najezde. Ono što možemo pretpostaviti jest da je lanjska godina pogodovala ženkama, pa da su se ta jaja jako dobro inkubirala, dok inače, ako nije toliko sušna sezona koliko je lani bila, dosta jaja istruli ili ih plijesan uhvati zbog vlage", rekao je Josip Skejo sa Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Borba bez puno kemije

Protiv ove se štetočine na usjevima može boriti i bez puno kemije. Dovoljno je posuti prirodne preparate na bazi gljivica. Neki imaju i drugačija rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mlaznicama sam ih rastjerao u krumpire, vodom rastjerao i ništa, i lug stavio po krumpiru i nestali su. Ima ih sad malo, ali to je ništa", otkrio je Nenadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo