ŠEKS ŽELI VELIKE PROMJENE: / 'Treba uvesti dvostranačje, povisiti izborni prag i prekrojiti izborne jedinice'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

HDZ-ov Vladimir Šeks smatra da je došlo vrijeme za promjenu izbornog sustava u Hrvatskoj i dodaje da će nakon idućih izbora vjerojatno biti jako teško sastaviti vladu, a da ona ne pada često.

24.10.2017.
20:40
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

'O stabilnosti Vlade u budućnosti možemo samo sanjati. Zato ja razmišljam o tome da se u Hrvatsku praktički uvede dvostranački sustav', rwkao je Vladimir Šeks u intervjuu za Globus.

Pročistiti političku scenu

S obzirom na pojavu stranaka popus Mosta i Živog zida, a uz rast populizma, Šeks kaže da to može dovesti do fragmentiranja u parlamentu i dodaje da treba spriječiti da o Vladi odlučuju političke skupine koje imaju malu reprezentativnost. Kako bi se hrvatska politička scena pročistila, potrebno je uvesti dvostranački sustav, smatra Šeks i poziva se na neke zapadne demokracije koje imaju takve sustave, poput SAD-a ili Njemačke. Ipak, dodaje da treba ostaviti prostora i za treću političku snagu, onu s kojom bi obje opcije mogle koalirati, a prijeizborne koalicije treba zabraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o nacionalnim manjinama, Šeks predlaže da se za njih uvede posebni status.

Kako bi se izbjeglo da 'mali igrači' na kraju imaju odlučujuću ulogu u sastavu vlade, potrebno je povisiti izborni prag kako oni koji ne osvoje najmanje sedam posto na izborima uopće ne bi ušli u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekrojiti izborne jedinice

Šeks kaže da ipak treba povećati i broj preferencijalnih glasova.

'Izborne jedinice trebalo bi prekrojiti tako da određeni broj birača, plus-minus 1-2 posto, bira isti broj zastupnika. Sada imamo velike diskrepancije. U velikim izbornim jedinicama kao što su Splitsko-dalmatinska ili Osječko-baranjska trebalo bi, naprimjer, birati i do 15 zastupnika, a u manjima samo sedam-osam. Treba napraviti ravnotežu, kao što bi trebalo uvesti institut dopisnoga glasovanja', rekao je Šeks za Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks se osvrnuo i na saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor, rekavši da ono treba prestati s radom u trenutku kad DORH pokrene istragu. Dodaje da bi ipak trebalo istražiti sve okolnosti vezane za osnutak i funkcioniranje Agrokora, a oporbi savjetuje da istraže odnos politike i raznih vlada, te bankarskog sustava prema Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo