JEDAN OD AUTORA USTAVA / Šeks protiv Milanovića? 'Treba smanjiti ovlasti predsjedniku i birati ga u Saboru'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Nema razloga da predsjednik sukreira vanjsku politiku, da postavlja diplomate i brine za rad svih grana vlasti, kaže Šeks

23.12.2020.
9:48
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od glavnih autora hrvatskog Ustava i bivši HDZ-ov predsjednik Sabora  Vladimir Šeks smatra kako bi predsjedniku Republike trebalo smanjiti ovlasti i birati ga u Saboru, a ne više na izravnim izborima. 

Po njemu, šefa države bi trebalo svesti u ulogu i ovlasti kakve imaju, primjerice, predsjednici Italije, Njemačke... Ne bi ga trebalo birati neposredno, nego bi izbor predsjednika trebalo preseliti u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je želja da se predsjednika bira kao u Njemačkoj", kaže Šeks za Jutarnji list, a smatra da iz Ustava treba izbaciti i dio da predsjednik sukreira vanjsku politiku. 

Izmjenama bi se oslabilo predsjednika Zorana Milanovića

"Nema razloga da predsjednik sukreira vanjsku politiku, da postavlja diplomate i brine za rad svih grana vlasti", kaže Šeks i napominje da predsjednika države ne bi trebali birati samo saborski zastupnici, nego bi taj izbor trebalo proširiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se ove Šeksove izmjene provele u djelo, tada bi se bitno smanjile ovlasti predsjednika Zorana Milanovića kao i njegov legitimitet u javnosti budući da ne bi bio biran na izravnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo