Šeks Milanoviću: Sretno u konstruktivnoj suzdržanosti

20.4.2010.
21:31
VOYO logo

Promjene u Ustavu odnosit će se na nezastarjevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u Preambulu Ustava svih nacionalnih manjina, što je oporba odbacila kao pokušaj pritiska.

Da se Ustav mijenja u užem okviru od planiranog predložio je predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ), a za takav prijedlog glasovalo je sedam zastupnika iz vladajuće većine, dok je protiv bilo troje oporbenjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je obrazložio da je paritetna radna skupina u Saboru usuglasila više od 90 posto rješenja koja su predlagali vlada i skupina oporbenih zastupnika, no da se na kraju pokazalo kako nije moguć kompromis oko pitanja glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Oporba je, naime, ostala pri stavu da bi tzv. dijaspori trebalo omogućiti glasovanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dok je HDZ ustrajao u tumačenju da to pitanje ne treba rješavati Ustavom, već kroz izborno zakonodavstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč najavama oporbe da neće podržati izmjene Ustava ako njima ne bude obuhvaćeno i pitanje glasanja dijaspore, u HDZ-u se ne zabrinjavaju. Kako prenosi Jutarnji list, Šeks je uvjeren da će oporba podržati izmjene, a njihove je najave nazvao blefom.

"To je blef oporbe kao što je bio i prije odlučivanja o Arbitražnom sporazumu sa Slovenijom. Oporba je prvo trubila: ne, ne, nećemo ga podržati, a onda su bili konstruktivno suzdržani. Želim puno sreće i uspjeha predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću u konstruktivnoj suzdržanosti" poručio je Šeks nakon sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo