ŠEKS KRIVI MESIĆA ZA PRESUDU ŠESTORKI, TVRDI DA JE LAŽNO SVJEDOČIO: / 'Lagao je u Haagu, i to samo da bi se osvetio mrtvom Tuđmanu'

Image
Foto: Pixsell
2.12.2017.
12:08
Pixsell
VOYO logo

ŠEKS: ‘Jedan od najodgovornijih za presudu, ali i za smrt generala Praljka je Stipe Mesić’

Image
ŠEKS: /

'Jedan od najodgovornijih za presudu, ali i za smrt generala Praljka je Stipe Mesić'

Image
ŠEKS: /

'Jedan od najodgovornijih za presudu, ali i za smrt generala Praljka je Stipe Mesić'

"Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati." ponovio je Šeks za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je na te optužbe već ranije odgovorio, ističući kako je samo djelovao u skladu s ustavnim zakonom kojeg je donio HDZ.

Praljkova smrt ide njemu na dušu

"Da, ali nije morao lagati i klevetati. Svi su hrvatski građani bili dužni surađivati s Haškim sudom, ali kod Mesića se ta suradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udjela u ovoj haškoj presudi, koju Praljak jednostavno nije mogao prihvatiti, počinio je suicid i njegova smrt stoga ide i na Mesićevu dušu" tvrdi Šeks, dodajući kako je Mesić prije desetak dana je u Mostaru rekao da je Tuđman drugi najodgovorniji za rat u BiH, odmah nakon Slobodana Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorio je da je Tuđman instrumentalizirao tobože fašističku tvorevinu Herceg-Bosnu za uništavanje Bošnjaka, u cilju stvaranja nekakve Velike Hrvatske" kaže Šeks, a podsjeća i na slanje dokumenata Ureda predsjednika Haagu.

Bez Mesića, ne bi bilo UZP-a

Mesiću najviše stavlja na teret dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad šef jedne države nešto kaže, posebno ako tereti vlastitu državu, onda mu se vjeruje. Haško tužiteljstvo vjerovalo je Mesiću kad je potvrđivao udruženi zločinački pothvat hrvatskog državnog vodstva, makar njega nije bilo.

Mesić je procjenjivao da će optužujući Tuđmana i Šuška izbjeći istovremeno terećenje hrvatske države. Mislio je da optužuje samo jednu politiku, već pokojnih ljudi. Međutim, ti su ljudi predstavljali političku vlast koju je narod izabrao. Zato je Mesić u konačnici teretio Hrvatsku" objašnjava Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH bi morao razmotriti Mesićevo svjedočenje

Poziva i DORH da, ako nije prekasno, pokrene istraku.

"Miroslav Tuđman je u svojoj knjizi »Vrijeme krivokletnika«, objavljenoj 2006., nepobitno dokazao da je Mesić lagao na Haškom sudu. Zašto Mesić tada nije snosio nikakve konsekvence? Zašto Državno odvjetništvo nije reagiralo? Možda su već bili istekli zastarni rokovi za pokretanje kaznenog postupka za lažno svjedočenje? Ne mogu odgovoriti na ta pitanja. Neka od Mesićevih svjedočenja u Haagu još su prikrivena velom tajne, neka su i poznata. Mislim da bi, nakon drugostupanjske haške presude šestorici Hrvata iz BiH, Državno odvjetništvo sada ipak trebalo razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje." zaključuje Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo