MAGNITUDA 4 po richteru / Seizmolog u RTL-u Danas o novom potresu: 'To nije iznenađenje, tek smo na početku serije. Podrhtavanja će trajati još mjesecima'

Magnituda potresa iznosila je čak 4 prema Richteru, a epicentar mu je bio nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane

18.2.2021.
18:46
VOYO logo

Jači potres ponovno je danas zatresao je područje jugoistočno od Siska.

Magnituda potresa iznosila je čak 4 prema Richteru, a epicentar mu je bio nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije i nakon ovog jačeg potresa tlo je podrhtavalo, ali puno manjom jačinom. O novom potresu i možemo li očekivati još podrhtavanja zemlje u RTL-u Danas govorio je seizmolog Krešimir Kuk

"Serija potresa još uvijek traje"

"Ovo što se danas dogodilo u Petrinji je normalno. Današnji potres i nekoliko naknadnih slabijih nisu iznenađenje. Serija potresa još uvijek traje", kazao je Kuk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potres od 4 je jak. Ova serija će sigurno trajati još mjesecima. S vremenom će potresi biti slabiji i rjeđi. Ali s obzirom da smo još relativno blizu početku serije, ovakvi potresi nisu iznenađenje, poglavito ako se gleda jačina glavnog potresa koji je bio 6,2", rekao je.

"S vremenom će magnitude slabjeti"

Naglasio je da potresi nisu pravilno raspoređeni ni po vremenu, a ni po jačini. "S vremenom će magnitude slabiti", rekao je. Kazao je i da ovi potresu utječu na to da se pojavljuju nove rupe, kao što su se pojavile u Mečenčanima, i da se postojeće šire. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi naknadni potresi predstavljaju novu opasnost", kazao je te dodao da geolozi pokušavaju ustanoviti mjesta gdje bi se u budućnosti mogli pojaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo