'i danas nekoliko slabijih' / Seizmolog nakon novog potresa: 'Hrvatska je postala seizmički aktivnija, gotovo svaki dan na Banovini bilježimo dosta novih'

'Cijelo južno priobalje i južna Hrvatska je od potresa koji se lani dogodio kod Stolca malo aktivnije, a bilježi se veliki broj potresa'

28.12.2023.
20:17
VOYO logo

Područje Dalmacije u srijedu su pogodila dva potresa. Najjači je bio magnitude 3,8 po Richteru. Sinoć se osjetio na splitskom području. Epicentar mu je bio kod otoka Čiova, izvijestila je Seizmološka služba. Prvi je zabilježen oko 6 i pol ujutro, također s epicentrom kod Čiova, a bio je magnitude 3 po Richteru. Prema riječima stanovnika Splita, prvi potres su doživjeli kao prasak u daljini, a drugi kao ljuljanje. Hrvatska se nalazi u seizmički vrlo aktivnom području, a više je u RTL-u Danas o tome govorio seizmolog Krešimir Kuk.

Ne možemo predvidjeti kad će biti potres, ali možemo li očekivati neke nove potrese u Splitu i Dalmaciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo ni očekivati potrese jer bi to onda bilo povezano s predviđanjem, odnosno pojavljivanjem. Ovi potresi su za sada dva izolirana potresa. Niti prije njih niti tijekom današnjeg dana nije bilo nikakve seizmičke aktivnosti neuobičajene, odnosno više potresa na tom području, što, naravno, ne znači da ne treba pričekati još neko vrijeme pa vidjeti hoće li se na tom području još nešto zabilježiti ili će to proći kako je za sada."

Bilo je tu i nekoliko potresa u našem susjedstvu posljednjih dana, je li to nešto povezano s našim potresima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma nije, malo je možda interpretirano na krivi način. Nije bilo ništa više potresa posljednjih dana nego što je u posljednjih nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Cijelo južno priobalje i južna Hrvatska je od potresa koji se lani dogodio kod Stolca malo aktivnije, a bilježi se veliki broj potresa. Preko osam tisuća ih je samo lani na užem području oko Stolca i Berkovića potres zabilježeno tako da u tom smislu treba promatrati ovaj potres. Dakle, ništa se nije poremetilo, odnosno pojačala neka seizmička aktivnost koja bi za sada nešto značila."

Image
SNAŽAN UDAR /

Trenutak potresa u Trogiru snimljen nadzornom kamerom; epicentar je bio kod Čiova

Image
SNAŽAN UDAR /

Trenutak potresa u Trogiru snimljen nadzornom kamerom; epicentar je bio kod Čiova

A je li od potresa na Banovini do danas Hrvatska postala seizmički aktivnije područje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postala je aktivnija, odnosno to je normalna pojava da se nakon tako jakog potresa događa serija slabijih koja još uvijek traje. Mi još uvijek gotovo svaki dan na Banovini bilježimo dosta potresa. Jučer ih je zabilježeno pet-šest, magnituda između 1,4 i 2,3 prema Richteru. Danas je isto bilo nekoliko slabijih. Dakle, to je normalno i oni čine veliki broj potresa od ukupnog broja koji su se događali posljednjih godina, tako i s onim što smo spomenuli maloprije."

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo