SEIZMOLOG KUK KOMENTIRAO POSLJEDNJE PODRHTAVANJE: / 'Ova serija potresa još će potrajati, nema tu pravilnog vremenskog razmaka'

Image
Foto: Screanshoot N1

'Naglašavali smo da nakon ovako jako potresa magnitude preko 6, realno je očekivati nekoliko potresa magnituda oko pet, desetak oko četiri...

6.1.2021.
19:17
Screanshoot N1
VOYO logo

Magnituda potresa koji se dogodio danas u 18:02 bila e 5,0 po Richteru, a epicentar je bio oko Strašnika na Banovini. Novi snažan potres za N1 je prokomentirao seizmolog Krešimir Kuk ponovivši da je nakon onoga od 29. prosinca, magnitude 6,2 očekivana serija naknadnih potresa, među kojima i onih snažnijih.

"Naglašavali smo da nakon ovako jako potresa magnitude preko 6, realno je očekivati nekoliko potresa magnituda oko pet, desetak oko četiri... To će se sve događati u idućim mjesecima, nema pravilnog vremenskog razmaka. Ova serija će trajati još neko vrijeme i moramo biti svjesni toga", kazao je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI JAK POTRES UZDRMAO SREDIŠNJU HRVATSKU, EPICENTAR OPET U BLIZINI PETRINJE: /

Seizmološka služba; 'Bio je 5,0 po Richteru'

Image
NOVI JAK POTRES UZDRMAO SREDIŠNJU HRVATSKU, EPICENTAR OPET U BLIZINI PETRINJE: /

Seizmološka služba; 'Bio je 5,0 po Richteru'

'Treba proći neko vrijeme da se ova serija potresa smiri'

Osvrnuo se i na obnovu kuća, a potresom pogođenom području kazavši kako najprije treba osigurati već oštećene objekte da ne predstavljaju ugrozu pri manjim potresima. Također je prokomentirao pojavu rupa u zemlji na području najjače pogođenom potresom.

"Imamo tu više pojava, no nisu tako jakog intenziteta. Likvefakcija je u ovakvim situacijama uobičajena, tlo gubi čvrstoću na pjeskovitom tlu, ponaša se kao tekućina. Objekti tad više nemaju čvrsti oslonac i može doći do problema. Pojava klizišta je također prisutna, efekti su puno veći", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je i da živimo na seizmički aktivnom području te da je potrebno neko vrijeme da serija potresa prođe.

"Ne možemo reći da će se tlo u potpunosti smiriti. I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme", rekao je Kuk za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Serija zagrebačkih potresa još traje, ali se znatno smanjila'

Upitan je ponovno i o mogućoj povezanosti zagrebačkog potresa iz ožujka prošle godine i ovoga na Banovini.

"Ne postoji direktna veza ovih epicentralnih područja. Serija zagrebačkih potresa još traje, znatno se smanjila, i po učestalosti i jačini. Vjerojatnije je da neće biti jači potres, no nemoguće je sigurno tvrditi. Potresi se ne mogu prognozirati i nitko ne može sa sigurnošću reći da više jakih potresa neće biti", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuk je također kazao da je Vlada naručila dodatne instrumente za proučavanje potresa.

"Dobili smo pomoć Vlade. Naručeni su instrumenti iz SAD-a. Ići će na šire epicentralno područje i pokušat ćemo registrirati s većom gustoćom instrumenata što se događa", rekao je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo