POVEĆANJE BROJA OBOLJELIH / Šefica Zarazne otkrila kakva je situacija s koronom: 'Prati se nova varijanta omikrona, ima nešto više mutacija'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Nema za sada relevantnih podataka o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim testovima te da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju, kazala je Alemka Markotić

30.8.2023.
15:32
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u srijedu da je trenutna situacija s brojem oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj stabilna, bilježi se malo povećanje broja oboljelih, ali ne i broja hospitaliziranih i umrlih.

"Situacija je trenutno sa brojem oboljelih od korone stabilna, a takva situacija je u većini europskih zemalja", rekla je Markotić nakon otvaranja obnovljene zgrade Patologije u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se prati jedna nova varijanta omikrona, koja ima nešto više mutacija nego dosadašnje. Nema za sada relevantnih podataka o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim testovima te da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju", kazala je.

Image
BEZ POSEBNIH MJERA /

Korona cirkulira u populaciji, Capakova zamjenica kaže da nema razloga za brigu: 'Pojavio se novi soj, a cjepiva imamo dovoljno za sve'

Image
BEZ POSEBNIH MJERA /

Korona cirkulira u populaciji, Capakova zamjenica kaže da nema razloga za brigu: 'Pojavio se novi soj, a cjepiva imamo dovoljno za sve'

U Hrvatskoj nema nove varijante Omikrona

Prema izvješću sa službene stranice koronavirus.hr u posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba. U Hrvatskoj novi sojevi virusa nisu zabilježeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić naglašava da se situacija prati te da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje.

Procjenjuje da će se nastaviti situacija kao u posljednje dvije godine - da će kod velike većine djelovati postojeći lijekovi, da će cjepiva, uključujući i novu generaciju cjepiva, štititi jedan dio ljudi od oboljenja a najveći dio od težih oblika bolesti, iako ne sto i posto od infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno su ugroženi oni koji su i uvijek bili najugroženiji, imunosuprimirani bolesnici, starije osobe, osobito one iznad 80 godina s brojnim kroničnim bolestima". 

POGLEDAJTE VIDEO Hrvati najviše piju tablete za smirenje: 'Prvi val je bio nakon potresa pa korona'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo