BORBA NA ČIOVU TRAJE / Šef vatrogasaca: 'Bit će to teška i duga noć'; Nevjerojatna snimka otkrila da se požar vidi i iz svemira

Image
Foto: Josko Herceg/PIXSELL

Glavni vatrogasn zapovjednik Slavko Tucaković govorio je za RTL Danas o požaru koji je danas planuo na Čiovu

27.7.2023.
21:31
Josko Herceg/PIXSELL
VOYO logo

Glavni vatrogasn zapovjednik Slavko Tucaković govorio je za RTL Danas o požaru koji je danas planuo na Čiovu.

"Trenutno se na terenu nalazi jedan kanader i tri Air Tractora koja gase požar, 155 vatrogasaca, 55 vozila koji su dignuti temeljem naloga županijskog zapovjednika. Nismo dizali u pomoć druge snage, iz drugih županija jer to u ovom trenutku nije potrebno. Požar je krenuo sa zapadne strane i nošen vjetrom proširio se po vrhu Čiova. U jednom su trenutku bile ugrožene kuće, vatrogasci su to riješili, trenutno nema ugroze, raspoređene su sve snage oko požara, trenutno se borimo na istočnoj strani. Mogu reći da je u ovom trenutku zaustavljen požar ali treba puno opreza da se ne proširi“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUKTINJA NA ČIOVU /

Dužina požarne linije veća od 3 km, a vatru će cijele noći gasiti 140 vatrogasaca. Upućen apel stanovnicima: 'Ne činite to!'

Image
BUKTINJA NA ČIOVU /

Dužina požarne linije veća od 3 km, a vatru će cijele noći gasiti 140 vatrogasaca. Upućen apel stanovnicima: 'Ne činite to!'

Požar se vidi iz svemira

Tijekom noći očekuju pad vjetra. "Očekujemo olakšanje za vatrogasce ali pojačat ćemo aktivnosti i ne samo da ćemo dežurati nego ćemo aktivno raditi cijelu noć i dovesti nove snage po potrebi. Bit će to teška i duga noć za vatrogasce“, rekao je.

Dalmacija Danas objavila je satelitsku snimku koja otkriva da je požar (dim) na Čiovu vidljiv i iz svemira. EUMETSAT - meteorološki satelit snimio je naoblaku iznad Čiova i na video zapisu jasno se vidi dim koji je nošen jakim sjeverozapadnim vjetrovima naglo i brzo se proširio i nekoliko stotina kilometara dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boban i Sanader obišli veliko požarište

Dodajmo i kako su veliko požarište na otoku Čiovu u četvrtak poslijepodne obišli župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader te se susreli s gasiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gašenju velikog požara angažirane su sve raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša, a iz zraka pomažu tri kanadera i tri air traktora.  

 Župan Boban je istaknuo kako je trenutno situacija zahtjevna, ali da se velika nada polaže u vatrogasce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Dobra je vijest da kuće trenutno nisu ugrožene i da vremenske prilike idu na ruku vatrogascima“, rekao je navodeći da je obilni, gusti dim s požarišta uplašio ljude.

 Od vatrogasaca doznajem kako se nadaju da će požar brzo suzbiti, te da će kopnene snage dežurati cijelu noć i suzbijati rubna područja požarišta kako se vatra ne bi približila kućama“, izjavio je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Gori na području Općine Okrug, ali i na području Grada Splita, jer je dio Čiova teritorijalni dio Splita, precizirao je Boban.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo