BIJES NIKAD NIJE BIO VEĆI / Šef Stožera za obranu hrvatskog sela: 'Najveći prijenosnik afričke svinjske kuge je Grlić Radman!'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Gordan Šebalj: 'Mi koji smo stvarali ovu Hrvatsku nikada nećemo dozvoliti Plenkoviću ni ostaloj ekipi da pokori Hrvatsku i hrvatski narod'

2.12.2023.
12:59
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Nezadovoljni svinjogojci i dalje blokiraju državnu cestu D55 nedaleko graničnog prijelaza Županja-Orašje, a najavljuju i nove prosvjedne punktove ističući kako ne misle odustati od zahtjeva.

Duško Pavlik, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, koji je uz Stožer za obranu hrvatskog sela organizator prosvjeda koji traju već 11 dana, kaže kako je održavanje svinjokolja i omogućavanje prometa zdravim svinjama i dalje najveći prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Želimo da nam se dopusti klanje zdravih svinja. Mi nismo nezadovoljni sastankom s ministricom poljoprivrede. Od 11 spornih točaka, devet je usvojeno, a što se tiče svinjokolja i famoznog 15. prosinca kada bi navodno bile dozvoljene mi pristajemo i na to, ali dajte nam napismeno da ćemo tada sigurno moći klati naše svinje", kazao je Pavlik.

Vladinu mjeru kojom se daje 600 eura za kupnju svinjskih polovica ocijenio je 'kupovinom ljudi' i to polovicama "sumnjive kvalitete koje će se kupovati iz Danske, Poljske ili Nizozemske". Najavio je i otvaranje novih prosvjednih punktova u Lipovcu, Donjem Miholjcu i Novoj Gradiški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želimo da se zaustavi eutanazija zdravih svinja'

Stožer za obranu hrvatskog sela organizirao je konferenciju za medije kod naplatnih kućica u Kutini, pri čemu je čelnik Tomislav Pokrovac rekao da "iz dana u dan niču novi punktovi".

"Kažemo: 'Dosta tome'. Ne znam do kada će ovo trajati. Ovdje se podržava mali čovjek, hrvatski čovjek, Hrvatska. Bili smo na pregovorima pet sati, uspjeli smo neke točke usuglasiti, njih devet od 12. Želimo da se zaustavi eutanazija zdravih svinja, da se dozvoli kolinje u dvorištima uz pregled veterinara...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Mi smo uvijek bili nekako solidarni. Želimo nešto riješiti dijalogom, biti partneri Vladi i Ministarstvu. Mi nismo krivi što Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarski institut nisu bili stručni kod prve pojave afričke svinjske kuge. Trebali su selo izolirati, ukloniti sve svinje, gnoj i sve. Ništa se nije napravilo. Najveći prijenosnik afričke svinjske kuge je Grlić Radman koji se sa svojim kamionima voza po cijeloj Slavoniji", rekao je Pokrovac, prenosi Večernji list.

Istaknuo je da je Ministarstvo trebalo preusmjeriti kamione, da se ne voze kroz naseljena mjesta. "To su namjerno radili da bi Hrvatsku očistili od svinja, da bi Pivac ili bilo koja druga mesna industrija kupila naše svinje za 0,80, a vama i nama prodavala tko zna kakvo smeće po četiri, pet eura. Oni iz dana u dan samo produžuju rokove. Sad su produžili rok na 15. prosinac. Ministrice, dozvolite da se naše zdrave svinje pokolju uz prethodni pregled. Tu će skloniti veliki dio svinja s tržišta, neće biti mogućnosti da se zaraze", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Igramo mačke i miša na hladnoći' /

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela otkrio je li došlo do raskola pa sasuo bolnu istinu u oči

Image
'Igramo mačke i miša na hladnoći' /

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela otkrio je li došlo do raskola pa sasuo bolnu istinu u oči

'Nećemo dozvoliti Plenkoviću da pokori Hrvatsku'

Gordan Šebalj je rekao da je prosvjed organiziran kako bi se podržali Slavonci. "Žele da nam se Slavonci isele iz Slavonije da dovedu ljude čudnog izgleda i čudnog imena. Mi koji smo stvarali ovu Hrvatsku nikada nećemo dozvoliti Plenkoviću ni ostaloj ekipi da pokori Hrvatsku i hrvatski narod", rekao je u žestokom govoru.

Na prosvjedu održanom u dvorištu bivšeg Remonta prosvjednici su negodovali tvrdeći da im se zabranjuje držati blago, obrađivati zemlju motikom, klati blago na domaćim gospodarstvima i prodavati meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve zahtjeve koji su objavljeni na našoj web stranici nadopunit ćemo novim i poslati premijeru Andreju Plenkoviću", rekao je Hini predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija. Ustvrdio je da se premijer Andrej Plenković zadnjih dana igra s poljoprivrednicima, zato oni s prosvjeda u Drnišu poručuju "vrijeme je da im kažemo - dosta je".

Nakon Drniša, prosvjednici na kamionima, traktorima i automobilima krenuli su prema Kninu, a planiraju zaustaviti se na pola puta do Knina i vratiti se natrag. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Najveći proizvođač svinjetine za RTL: Hrvatska ne kontrolira svinjsku kugu. Vlada će obećane polovice morati uvoziti:

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo