Priijelomni trenuci / Šef SDP-a Zagreba: 'Nas troje dali smo ostavke na mjesta u Skupštini.' Rekao je zašto i na što je spreman

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Klisović je za svoje mjesto predsjednika Gradske skupštine rekao da će 'o tome odlučiti SDP'. Hoće li SDP odlučiti i o Gotovcu i ostalima?

12.9.2022.
13:39
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac kazao je za RTL da su on i još dvoje SDP-ovih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba dali ostavke na svoja mjesta: "Ostavke su posljedica što sporazuma više nemamo. Politički je pristojno prepustiti mjesto onome tko ima većinu."

"Sporazum" koji više, kako je rekao, nemaju, odnosio se na koalicijski sporazum Možemo! i SDP-a u Zagrebu. Ostalih dvoje zastupnika u skupštini su Renato Petek, koji je bio s njim dok je objašnjavao ostavke, te Dina Vasić. Njih troje jutros se nije pojavilo u Skupštini. Jedini iz SDP-a koji su došli bili su predsjednik Skupštine Joško Klisović i zastupnica Davorka Moslovac Forjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nakon prekida s Možemo! /

Troje od petero SDP-ovaca nije došlo na sjednicu Gradske skupštine, od Klisovića neki već traže ostavku

Image
Nakon prekida s Možemo! /

Troje od petero SDP-ovaca nije došlo na sjednicu Gradske skupštine, od Klisovića neki već traže ostavku

Situaciju u kojoj se na sjednici Skupštine, a na dnevnom redu je izvještaj Zagrebačkog holdinga, opozicija je iskoristila da ustvrdi kako "predsjednik Skupštine nema legitimitet, jer njegova funkcija proizlazi iz koalicijskog sporazuma koji je raskinut". HDZ, Most i DP stoga su tražili ostavku od Klisovića.

Na pitanje novinara hoće li je i ponuditi, Klisović je jutros rekao: "Ne znam, vidjet ću." Novinari su sada Gotovca pitali i za situaciju s Klisovićem: "Nemam informaciju je li Klisović podnio ostavku. Ukoliko budem izbačen iz SDP-a, to ću prihvatiti. SDP je moja stranka i neću tražiti povrat članarine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum o suradnji i većini u Skupštini SDP i Možemo! potpisali su 16. lipnja 2021. Zagrebački SDP sada je, pak, raskinuo sporazum, tvrdeći da je riječ o "neučinkovitom modelu upravljanja", ali da to "ne znači nužno prekid suradnje s Možemo!".

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je u subotu rekao da će se suradnja s Možemo! prekinuti, ali da će odmah početi pregovore o novom sporazumu. A i Klisović je govorio da suradnja u Skupštini nastavlja. Osim toga, pisalo se i da će Predsjedništvo SDP-a tražiti od Gotovca da objasni zašto je raskinut koalicijski ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to pitanje, o razlozima raskida ugovora, pokušavaju još od vikenda dati odgovor mediji s nizom izvora. Petek je govorio da su "to započeli još prije 8 ili 9 mjeseci", kao o razlogu se govorilo i o najnovijem kreditu Grada Zagreba od 240 milijuna kuna, o spremnicima za otpad, o Rimcu, o "odnosu Tomaševića s premijerom"… Gotovac je danas za Jutarnji ustvrdio da "cilj raskida nije rušenje Grbina".

Danas nešto iza podneva Klisović je novinarima rekao da "ako je on problem, onda problema nema", ispričao se građanima i rekao da očekuje da SDP donese odluku o predsjedniku Skupštine, dakle o njemu. Možemo!, inače, treba tri glasa u Skupštini za većinu, što znači da s odlaskom troje zastupnika SDP-a ostaje kratak za jedan glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo