rtl dosje: sinovi moćnika / Šef mladeži HDZ-a o Đakiću: 'Ovo je jeziv primjer govora mržnje. Nećemo tolerirati takve stvari'

Šef mladeži i sin uglednog hrvatskog diplomata Ivan Vidiš gostujući u RTL-u Danas komentirao je slučaj Đakić

13.1.2019.
19:23
VOYO logo

Sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, Ivan Đakić proveo je noć u pritvoru zbog širenja govora mržnje. Pušten je na slobodu uz mjere opreza. I stariji sin Josipa Đakića prije devet godina autom je pokušao pregaziti čovjeka. 

Đakići nisu jedini. Sinovi političara, sudaca, državnih inspektora, guvernera, članovi stranačke mladeži. Bilo da su im roditelji skloniji desnici ili pak ljevici - nema razlike. Zašto javnost stječe dojam da im je baš sve dopušteno? Tema novog RTL Dosjea su sinovi moćnika. Pogledajte prilog Leone Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef mladeži  i sin uglednog hrvatskog diplomata Ivan Vidiš gostujući u RTL-u Danas komentirao je slučaj Đakić.

Poznajete li Ivana Đakića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne poznajem ga, ni osobno ni kroz rad u stranci. Prvi put sam za njega čuo preko medija."

I da se nije iščlanio biste li ga izbacili iz stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak je pokrenut kad je objava izašla u javnost. Stegovni postupak bi vjerojatno imao isti rezultat. Moram reći da kao šef mladeži od svih članova očekujem dostojanstveno i uzorno ponašanje, uključivost, u mom mandatu neće biti tolerancije na takve stvari unutar stranke. Svi akteri, od Vlade do stranačkog vodstva osudili su ovaj čin. Po reakciji institucija, u našem društvu, a pogotovo mladeži takvim stvarima ne može biti mjesta."

Đakić se ispričao, ali nije pokazao kajanje za svoju obajavu - kaže da bi mediji to prešutjeli da nije riječ o njemu - mislite li i vi tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U programskoj deklaraciji smo jasno dali do znanja da očekujemo jednako postupanje prema svima. Hipotetske situacije ne mogu komentirati. Ovo je prvi ovakav incident o mom mandatu, ovo je jeziv primjer govora mržnje. Gdje god ćemo kao mladež djelovati nećemo ovakve stvari tolerirati i mislim da to očekuju ljudi koji su nam dali povjerenje."

Gdje vi radite i je li vam karijera oca u tome pomogla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radim u ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Pratio sam obitelj gdjegod su išli, živio sam dosta u inozemstvu. Na neki način sam se upoznao sa stvarnostima tog života, nekad je bilo teško, ali imao sam uvijek podršku svoje obitelji. Ja sam se uvijek trudio biti što bolji student i radnik. Ono što je meni iznimno važno je da javnost shvati da sam puno ulagao u svoje obrazovanje, studirao sam na više fakulteta. Postizao sam dosta dobre rezultate. Moj trud je u nekim epizodama dosta dobro rezultirao."

Ljude poput vas neki nazivaju zlatnom mladeži - smatrate li se vi privilegiranim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da imam nešto veću podršku svoje obitelji zbog posla koji rade, bilo je više resursa. Prošao sam dosta toga što prosječna osoba u Hrvatskoj prolazi, bio sam nezaposlen, bio sam na stručnom osposobljavanju, radio sam u javnom i privatnom sektoru, razumijem probleme mladih. Važno je da mi kao vodstvo mladeži pokažemo da razumijemo te mlade ljude. Jako me motivira da im pomognemo, da im je život što lakši, da pokrenemo sve one mjere koje će omogućiti lakšu integraciju na tržište rada i što kvalitetnija radna mjesta. To sam ja sve prošao - borbu za radno mjesto i natjecanje."

Zašto mladi olako shvaćaju politiku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako mladi shvaćaju politiku je prilično individualno, ja je shvaćam vrlo ozbiljno. To je za mene velika čast i velika odgovornost. Svaki dan razmišljam što bih mogao napraviti bolje, koji su naši izazovi u mladeži, što možemo napraviti za naše sugrađane, trudim se saživjeti s njima. Ne bih rekao da mladi to olako shvaćaju. Pokušat ću dignuti taj standard i ponašanja i djelovanja. Moramo ponuditi kvalitetne politike."

Vi ste novo lice hrvatske politike, kako uvjeriti mlade da se isplati pošteni rad, da je bitna tolerancija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se rad uvijek na kraju isplati. Moramo raditi na političkoj pismenosti, nerazumijevanju tih procesa. Očekujem da bude iznadprosječna. Mislim da je i to jedan od odgovora, da mladi shvate sve detaljhe tog procesa i da shvate koliko je to odgovorna zadaća."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo