SPREMAJU SE ZA TEŠKE DANE / Upozorenje: 'Sve više mladih ima teže kliničke slike, najmlađi pacijent je 91. godište i nema komorbiditeta'

Image

Dr. Aron Grubešić, voditelj covid-odjela u KBC-u Rijeka, opisao je situaciju oko hospitalizacija na njegovu odjelu

19.11.2021.
10:33
VOYO logo

Visoke brojke pozitivnih slučajeva bilježe se svaki dan u cijeloj Hrvatskoj. U Primorsko-goranskoj županiji je u četvrtak broj novih slučajeva iznosio 518 na ukupno čak 3576 obrađenih testova čime se broj aktivnih slučajeva zaraze popeo na 4801.

Broj osoba koje su se s dijagnozom covida-19 liječile u Kliničkom bolničkom centru Rijeka iznosio je 142, a od toga se uz pomoć respiratora liječilo 15 pacijenata. Od posljedica virusa preminulo je osmero osoba te se broj žrtava četvrtog epidemijskog vala u PGŽ-u popeo na 119. Među preminulima njih 26 bilo je cijepljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIRUS JE ZARAZNIJI NEGO IKAD /

Prešli smo 10.000 umrlih od posljedica Covida-19: Proteklog tjedna, od 395 umrlih, njih 70 posto nije cijepljeno

Image
VIRUS JE ZARAZNIJI NEGO IKAD /

Prešli smo 10.000 umrlih od posljedica Covida-19: Proteklog tjedna, od 395 umrlih, njih 70 posto nije cijepljeno

Pripremaju se na visoke brojeve

Dr. Aron Grubešić, voditelj covid-odjela u KBC-u Rijeka, opisao je situaciju oko hospitalizacija na njegovu odjelu.

"Mi se u bolnici pripremamo na velike brojeve. Trenutno možemo reći da postoji određena stagnacija, no prošli vikend smo nakon slične stagnacije u bolnicu zaprimili 40 pacijenata i u jednom danu imali desetero preminulih. Ne očekujemo da će udari četvrtog epidemijskog vala tako brzo prestati, a, uostalom, i sami epidemiolozi vrhunac četvrtog vala očekuju tek polovinom prosinca", kazao je Grubešić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U riječkoj bolnici se uz pomoć respiratora uglavnom liječi oko deset posto ukupno hospitaliziranih pacijenata, dok u nekim velikim hrvatskim centrima taj udio iznosi 30 posto hospitaliziranih pacijenata.

"Uz pomoć neinvazivne ventilacije, dakle maski s kisikom, branimo da pacijent dođe do respiratora. U riječkoj bolnici smrtnost pacijenata koji se liječe uz pomoć respiratora iznosi 40 posto, dok se kod neinvazivne ventilacije taj postotak kreće između deset i 20 posto", kaže Grubešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi pacijent je 91.' godište

Prije su obolijevale osobe starije dobi, a situacija se sada promijenila.

"Sve je više mladih s težim kliničkim slikama. U prethodnim valovima, prosječna dob naših pacijenata prelazila je 70 godina, sada je ona 62,5 godina. Na odjelima liječimo ljude koji su mlađi od 30 godina, trenutno nam je najmlađi pacijent 1991. godište koji uopće nema komorbiditeta, nema čak ni problema s težinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijanje cijepljenja, pogotovo onih rizičnih skupina, predstavlja nam velik problem. Tu se ubrajaju trudnice i onkološki bolesnici, koji cijepljenje odbijaju, ne iz razloga što su to pročitali na internetu, već zato što su im tako savjetovali kolege liječnici. Dakle, to je problem i dijela stručne javnosti koja očito još uvijek nije dovoljno informirana", ističe Grubešić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo