Sedam mjeseci nisu dobili plaću, nemaju za hranu, a kamoli režije

Radnici varaždinske tvrtke Ladić Werner već sedam mjeseci nisu dobili plaću, zbog čega su 28. ožujka pokrenuli štrajk.

18.4.2013.
13:15
VOYO logo

Iako kažu kako ne žele naštetiti poslodavcu, bez plaće više ne mogu raditi, ali niti živjeti.

Dogovor je propao

''Nikome nije u interesu da tvrtka prestane s radom, mi želimo raditi, ali isto tako želimo odgovore kada će nam biti isplaćene zaostale plaće'', kazao je sindikalni povjerenik Ninoslav Špičko, dodavši kako su krajem ožujka s poslodavcem proveli čak i postupak mirenja, u kojem je dogovorena dinamika isplate neisplaćenih plaća, no poslodavac je odmah prvi rok prekršio, zbog čega sada rade dodatni pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Donedavno smo imali zaposleno 78 radnika, ali svi koji imaju kamo otići, odlaze iz tvrtke'', kaže Špičko.

Ima i onih koji nemaju kamo otići

''Imam 50 godina, a u ovoj sam tvrtki od samih početaka, odnosno već 21 godinu. Bojim se gubitka posla i počinjanja ispočetka'', rekao je Branislav Špoljarić, jedan od 65 radnika kojima varaždinske tvrtka Ladić Werne duguje oko tri milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug prema dobavljačima je oko 30 milijuna kuna. Zbog toga je prije oko mjesec dana uprava pokrenula i postupak predstečajne nagodbe, s čim radnici i nisu prezadovoljni.

''Prvo ročište zakazano je tek za 3. lipnja, što znači da niti plaća neće biti do tada, a mi trebamo nekako preživjeti'', rekao je Špičko. Vlasnik Zdenko Ladić kaže da potpuno razumije radnike te da je s njima svakodnevno u kontaktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za takvu situaciju vlasnik krivi krizu u građevinarstvu i nedostatak investicija

''Isplata plaća nam je prioritet i čim namaknemo neka sredstva ona idu za plaće'', rekao je Ladić, koji za ovu situaciju krivi dugogodišnju krizu u građevinarstvu, kao i nedostatak investicija.

Veliki problem je, kaže, i naplata potraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teoretski bismo mogli sada sklopiti nekoliko poslova, ali pitanje je hoćemo li moći to naplatiti. Svi žele kompenzirati sa zemljištem ili nekretninama koje onda ne možemo prodati'', kaže Ladić, koji se nada da će se stvari promijeniti ulaskom u Europsku uniju.

Za razliku od radnika, on model predstečajne nagodbe vidi kao dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerujem da ćemo na taj uspjeti riješiti svoja dugovanja te opet početi profitabilno poslovati'', nada se on i smatra da bi i Vlada nešto trebala učiniti za spas građevinarstva.

Od Vlade očekuje da učini neke poteze

''Građevinska industrija je na koljenima i iako to nije strateška industrija, važna je u mnogo pogleda pa očekujemo i od Vlade da učini neke poteze'', zaključio je Ladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boljim vremenima nadaju se i radnici, koji ostaju u štrajku sve dok ne prime zaostale plaće.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo