SEBI DALI TON I SLIKU, A OSTALI KUŠ! / 'Opasnost za demokraciju!'; I Ministarstvo reagiralo na bizarnu online sjednicu u Dubrovniku

Image

Ministarstvo uprave provodi nadzor zakonitosti elektroničke sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika zbog izbora aplikacije koja vijećnicima nije omogućavala pravo govora

1.5.2020.
7:59
VOYO logo

Moglo bi se reći da je dubrovačka vlast uspjela, barem nakratko, ostvariti san svake vlasti: donosili su odluke na sjednici na kojoj su se slikali i govorili samo oni, a s druge strane bili su nevidljivi vijećnici, ni beknuti nisu mogli – samo kliknuti za ili protiv, ili biti suzdržani. Radilo se o 29. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, održanoj 8. travnja, video je dostupan i na stranicama Grada. Sve je lijepo zabilježeno. Prazna dvorana, gradonačelnik Mato Franković (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća MarkoPotrebica (HDZ) i pročelnica Nada Medović.

Bila je to "gluhonijema sjednica", uvreda za društvo koje želi biti demokratsko, smatra Igor Legaz, Dubrovčanin, srednjoškolski profesor matematike, te je on metodu održavanja prijavio Ministarstvu uprave, a 24. travnja je na adresu Grada Dubrovnika i stigao dopis iz Ministarstva uprave u kojem traže od Grada detaljne materijale o cjelokupnoj sjednici, kako je pripremana, kako se odvijala, te kojom metodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Ministarstvo uprave je početkom izbijanja krize (13. ožujka) poslalo svim jedinicama lokalne uprave i samouprave upute o tome da se zbog iznimno važnih pitanja mogu održati sjednice elektroničkim putem, ali nipošto nije sugerirana suspenzija demokratskih tekovina i pravo govora i glasa vijećnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća opasnost za demokraciju

"Ovakav slučaj, kakav je primijenjen na spornoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, predstavlja opću opasnost za demokraciju", obrazlaže svoj potez Igor Legaz. Jer jednom kad prođe ovako nedemokratska metoda odlučivanja, tko zna što bi moglo biti sljedeće. A možda bi dubrovačka metoda s "nijemim" vijećnicima, među kojima je dakako mnogo oporbenih, onih koji često prozivaju dubrovačku vlast zbog pogrešnih poteza – mogla postati i inspiracija ostalim lokalnim vlastima, ako je kojim slučajem Ministarstvo uprave blagoslovi kao sasvim legalnu i legitimnu?

"Nije postojao nikakav razuman razlog da Služba gradskog vijeća Grada Dubrovnika, prilikom pripremanja 'online' sjednice Gradskog vijeća odabere baš ‘gluhonijemu’ aplikaciju, tako da 24 vijećnika uopće ne mogu govoriti, dok je samo Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća iz redova vladajućeg HDZ-a, imao taj privilegij", naglašava Legaz. Kao primjer izdvaja neke druge sjednice gradskih vijeća, primjerice grada Trogira, koje su održane također tih dana, u uvjetima koronakrize, online, ali su vijećnici mogli i – govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to točno izgledalo u Dubrovniku? Vijećnici su prije sjednice dobili na email pisane materijale, točke dnevnog reda s obrazloženjima, zatim su oni mogli napisati amandmane i poslati ih mailom u određenom roku. Zatim je dogovorena "online sjednica" a svim vijećnicima su poslani pristupni kodovi. No, s pomoću tih kodova uključili su se samo u gledanje, odnosno, mogli su pratiti videonastup predsjednika vijeća Marka Potrebice i gradonačelnika Frankovića.

Potrebica bi pročitao amandmane koji su poslani, a Franković bi odgovorio prihvaćaju li se ili ne, uz obrazloženje. Nitko od vijećnika na to nije mogao reagirati, govoriti, replicirati. Nakon toga se glasalo mailom, za, protiv, ili suzdržan. "A kako se utvrdilo je li uz kompjutor doista vijećnik koji bi trebao glasati?", pita se Igor Legaz i konstatira da je po svemu sudeći utvrđena jedino autentičnost samo jedne osobe koja je glasala, a to je predsjednik Gradskog vijeća, Marko Potrebica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Zbog sjednice u Dubrovniku reagiralo je i Ministarstvo uprave

Image
Image

Deseci aplikacija za bolju komunikaciju

Grad Dubrovnik je investirao milijune u digitalizaciju, te se očekivalo da će biti u stanju i kvalitetnije pripremiti "online demokraciju" u vrijeme korone. "U konkretnom slučaju, Služba Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, imala je na raspolaganju desetak odličnih aplikacija, koje svatko može 'skinuti' s 'play marketa', pa nema nikakvog opravdanja za odabir 'gluhonijeme' aplikacije!", rezolutan je Igor Legaz. On je zatražio upravni nadzor Ministarstva uprave, te da se, ako se utvrdi da je sjednica održana nezakonito, suspendiraju sve odluke sa 29. sjednice objavljene u Službenom glasniku Grada Dubrovnika.

Sudeći prema dopisu koji je Ministarstvo uprave uputilo na adresu predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, njegov zahtjev je ušao u ozbiljnu proceduru utvrđivanja zakonitosti. Uputili smo upit i Gradskom vijeću, a pročelnica Nada Medović je odgovorila da smatra da je sjednica održana sukladno Uputi Ministarstva uprave, te da je korištena aplikacija "e glasanje" koju uobičajeno koriste za rad sjednica Gradskog vijeća. "Vijećnicima je dopisom dostavljena uputa o radu i tijeku elektronske sjednice Gradskog vijeća, Klasa: 021-05/20-01/01, Urbroj: 2117/01-09-20-­29., od 2. travnja 2020., kojom je omogućeno vijećnicima da se očituju na prijedlog akta putem amandmana, kao i dopuna i izostavljanje točaka sa predloženog dnevnog reda sjednice.", stoji u odgovoru na upit Net.hr-a, te se naglašava uvjerenje "da nema razloga da se sjednica Gradskog vijeća poništi.". No, konačnu "presudu" donijet će Ministarstvo uprave nakon pregleda svih dokaznih materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo