SDP U DEBELOM MINUSU: / Financijsko izvješće otkrilo koliko je Milanović platio usluge američkog spin doktora Alexa Brauna

Image

SDP je za usluge promidžbe i informiranja u 2015.

29.12.2016.
15:52
VOYO logo

Prema nalazu revizije, SDP je 2015. ostvario 46,3 milijuna kuna prihoda, a rashodi su im bili 47,2 milijuna kuna.

Iako su godinu završili s negativnom bilancom, dobili su bezuvjetno mišljenje državne revizije. U stranci kažu da su veći rashodi u odnosu na prihode normalni u godini kada se održavaju parlamentarni izbori, te da će ti "minusi" biti pokriveni do idućih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2015., u kojoj su provedeni parlamentarni izbori, SDP je angažirao američkog političkog konzultanta Alexa Brauna, koji ih je, doznaje se u stranci, koštao 4,6 milijuna kuna.

Braun je bio zadužen za predizborno popravljanje imidža stranke i njezina predsjednika Zorana Milanovića, a stranka ga je angažirala od studenoga 2014. do prosinca 2015. Neimenovani izvor u stranci tvrdi da su ga mjesečno plaćali 36.500 tisuća eura bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da su troškovi Braunova smještaja i prehrane u Zagrebu dodatno stranku stajali 61 tisuću kuna, no i da je to "uobičajeno u poslovnom svijetu".

Troškovi američkog konzultanta otprilike odgovaraju porastu SDP-ovih rashoda "za intelektualne i druge usluge" u 2015. za oko pet milijuna kuna (u odnosu na 2014.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashodi za "usluge promidžbe i informiranja" 2015. su im porasli gotovo sedam milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Što se prihoda tiče, SDP je u 2015. raspolagao s nešto više od 46 milijuna kuna, a najviše novca (oko 30 milijuna kuna) dobili su iz državnog proračuna, dok su iz donacija dobili oko 580 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne izbacuju neplatiše

Iz državnog proračuna dobili su 29,8 milijuna kuna, a dio tog iznosa - 22,2 milijuna kuna odnosi se na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a 7,6 milijuna kuna na naknadu troškova izborne promidžbe za parlamentarne izbore.

Iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ostvarili su prihode u iznosu od 8 milijuna kuna, od čega se 7,7 milijuna kuna odnosi na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a oko 320 tisuća kuna na naknadu troškova izborne promidžbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je 2015. od članarina dobio dva milijuna i 256 tisuća kuna, no dug članova SDP-a prema stranci u proteklih osam godina popeo se na 15 milijuna kuna.

U stranci kažu da je razlog taj što gotovo polovina od službeno 40-ak tisuća članova stranke ne plaća mjesečnu članarinu od 20 kuna za zaposlene, pet kuna za umirovljenike i jednu kunu za nezaposlene SDP-ovce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ne plaćaju članarine, njih se, unatoč odredbama statuta, već godinama ne izbacuje iz stranke tako da uživaju sva prava - uključujući i sudjelovanje u izboru predsjednika stranke po sistemu jedan član - jedan glas.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo