SDP UPOZORAVA NA SLOŽENU PROCEDURU: / Ako će Most inzistirati na jamstvima, onda Vlade neće biti još jako dugo

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Danas u podne predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović primit će na Pantovčaku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i dati mu mandat za sastavljanje nove vlade.

10.10.2016.
9:27
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

U tom trenutku počet će teći rok od 30 dana tijekom kojih Plenković treba u Hrvatskom saboru zatražiti povjerenje za svoj program i ministre. U međuvremenu će biti dovršene pripreme za konstituirajuću sjednicu Sabora ovoga petka, piše Dnevnik.hr.

Image
PREDSJEDNICA ODLUČILA: /

Prva sjednica Sabora bit će u petak 14. listopada

Image
PREDSJEDNICA ODLUČILA: /

Prva sjednica Sabora bit će u petak 14. listopada

I manjinci bi mjesto potpredsjednika Sabora

Zna se da će predsjednik Sabora biti Božo Petrov, no još se ne zna tko će biti njegovi poptredsjendici, njih ukupno pet. Govori se da bi iz redova HDZ-a to bili Gordan Jandroković, Miroslav Tuđman te dosadašnji šef parlamenta Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da bi jedan potpredsjednik Sabora trebao biti iz redova nacionalnih manjina.

"Mislim da bi nakon toliko godina bilo normalno da najistaknutiji među nama i najzaslužniji, kako za razvoj manjinske politike tako i demokratskog parlamentarizma u Hrvatskoj, bude jedan od potpredsjednika Sabora. To bi bio pokazatelj demokratske zrelosti i parlamentarnog partnerstva", kazao je Pupovac za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim je suglasan i Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine.

"U politici, nakon pozitivnih odgovora, dođu polukoraci natrag. Tako da, taj tango će plesati drugi, a mi ćemo čekati. Nadajmo se da će se novi HDZ pokazati kao novi, jer nam se stari nije sviđao", kazao je Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaju li Pusić i Opačić potpredsjednice?

Inače, oporba ima pravo na dva potpredsjednička mjesta. U ljetos raspuštenom sazivu Sabora na njka su bile Vesna Pusić (HNS) i Milanka Opačić (SDP).

"Mi ćemo donijeti odluku na Predsjedništvu stranke i na vrijeme ćemo reći tko će to biti", kazala je potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Hajdaš Dončić kaže kako SDP najprije želi vidjeti tko će činiti vladajuću većinui koliko će zastupnika podržati vladu.

"Nakon toga otvaramo razgovore s većinom pa ćemo vidjeti koliko će SDP imati odbora i tko će biti potpredsjednik", kazao je Hajdaš Dončić dodavši da će SDP-ov Klub zastupnika u Saboru do izbora novog stranačkog predsjednika, voditi Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Jamstva Mosta jamče dugo formiranje Vlade

Kadrovska pitanja vezana za Sabor trebala bi biti dogovorena do četvrtka, a nakon konstituiranja zastupnike najprije očekuje rasprava o zakonima koje je Most postavio kao uvjete za potporu Vladi.

"Ako će Most stvarno inzistirati da se prvo donesu ta jamstva, kako su ih oni nazvali, onda Vlade neće biti još dugo. Jer treba provesti cijelu saborsku proceduru, treba o tome razgovarati', smatra Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most želi mijenjati Ovršni i Izborni zakon, Zakona o pravima i obvezama zastupnika te Zakon o HNB-u. Lider Mosta, a uskoro i predsjednik Sabora Božo Petrov očekuje da će provedba Mostovih jamstava biti brzo obavljena i izglasana u Saboru.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo