ŠKOLA U DOBA KORONE / SDP traži ukidanje mature, Ministarstvo uzvraća: 'Ovo je slikovit primjer nezrelog populizma'

Image
Foto: RTL / PIXSELL / FB

SDP-u je taj najlošiji scenarij prvi i jedini, a Ministarstvu je to posljednji scenarij

19.4.2020.
15:34
RTL / PIXSELL / FB
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i saborska zastupnica te stranke Sabina Glasovac najavili su da će ta stranka predložiti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju kojima bi se za ovu školsku godinu ukinula državna matura, a završnost ostvarila zaključivanjem ocjena. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo je SDP-ov prijedlog kao slikovit primjer nezrelog populizma.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema njihovu prijedlogu uredilo bi se da više od 30.000 maturanata putuje diljem Hrvatske na barem tri-četiri prijemna ispita, na nekoliko različitih fakulteta što bi tek bio ogroman zdravstveni rizik za maturante i njihove obitelji", odgovorilo je Ministarstvo.

SDP-u je taj najlošiji scenarij prvi i jedini, a Ministarstvu je to posljednji scenarij, ističu iz MZO i podsjećaju da je ministrica Blaženka Divjak objavila u petak da je prvi scenarij pisanja obveznih ispita u razdoblju od 8. do 29. lipnja i da su za taj prijedlog obavljene preliminarne konzultacije s epidemiolozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nužnosti izbornih predmeta razgovarat će se s Rektorskim zborom, a osim toga ministrica je u petak najavila i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koje bi se idući tjedan trebale naći na sjednici Vlade.

"Državna matura provjerava ishode 12 godina obrazovanja i važan je antikorupcijski alat kod upisa na visoka učilišta što su također zaboravili predlagatelji", ističu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo