prijedlog oporbe / SDP se poziva na Bozanića: 'Mjere državnih institucija idu u prilog krupnom kapitalu'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

SDP, osim svoje ideje po pitanju porezne reforme i plaće, ima i plan za mirovinsku reformu

27.9.2018.
11:04
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo


SDP je održao press konferenciju na temu plana stranke za rast plaća u Hrvatskoj. O spomenutoj temi govorili su predsjednik SDP-a Davor Bernardić te saborski zastupnici Branko Grčić i Boris Lalovac.

Bernardić je uvodno kazao kako je situacija na tržištu alarmanta te da ljude rade za male plaća. "SDP zato daje prijedlog povećanja plaća. HDZ i Plenković štite krupni kapital i pozivaju investitore da dođu tu jer je jeftina radna snaga, nama je u cilju rast plaće u Hrvatskoj i život dostojan čovjeka za sve radnike i racnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najbolji primjer njihove tzv. porezne reforme je to da rast plaća za niske male i srednje plaće uopće neće biti moguć. Ovom poreznom reformom nije postignut ključni cilj, a to je porast plaća za one kojima je to najpotrebnije u Hrvatske. Najbolji primjer je za to da niske plaće neće rasti poreznom reformom, dok će plaća premijera Plenkovića će rasti do 4000 kuna mjesečno", kazao je Bernardić te dodao da je SDP-ov prijedlog da od 1.1.2019. rastu sve plaće. 

"Najmanje će narasti 1000 kuna mjesečno u startu, dok će niske i male plaće narasti više od 300 kuna mjesečno u startu, što je otprilike 4600 kuna na godišnjoj razini", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Grčić kazao je kako je porezna promjena HDZ-a čista kozmetika. "Opozicija ne šuti, nego daje prijedloge. Razmatrali smo nekoliko opcija, a jedna od njih je bila da se smanje obje stope oporezivanja plaća i ona od 36 na cirka 30 posto i ona od 24 na 20 posto. To je blisko i prijedlogu poduzetnika, jer je to logičan put. 

Ova opcija koju predlažemo bazirana je na povećanju osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna.  Za ljude s najmanjom plaćom to bi bila gotovo pa 13. plaća. Slušajte sto poduzetnici govore, ne morate nas slusati. Marić je jedan od boljih ministara u lošoj Vladi, ali me čudi da je ovo izabrao. Jučer na odboru za financije - pet puta se povećava paušalno oporezivanje jednog turističkog iznajmljivača", kazao je Grčić te pozvao iznajmljivače na prosvjed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci su poručili kako mogu podržati smanjenje PDV-a, no da nema nikakve garancije da će trgovci smanjiti cijene. "Kad predsjednik SDP-a govori o sumnji da iza nekih mjera koje Vlada donosi stoje ili krupni kapital ili uvozni lobiji, od toga se radi priča. Da se unaprijed ispričavam što ću se pozvati na njegove riječi, Bozanić je prije par mjeseci rekao da uglavnom ono što državne institucije donose u smislu mjera ide više u prilog krupnom kapitalu nego građanima. Kad mi to kažemo iz oporbe, to se drugačije interpretira", kazao je Grčić.

SDP ima i plan za mirovinsku reformu kojom Pavić prodaje kozmetičku reformu te poručuju da podržavaju prosvjed Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je komentirao i Aferu "SMS" te kazao da je sve na institucijama. "Inzistiramo da istraga oko afere SMS ide do kraja kao i da afera Hotmail i Borg također ide do kraja, a podsjećamo i da još nije razjašnjena uloga SOA-e u aferi Borg", kazao je Bernardić. Na pitanje hoće li tražiti da se premijer očituje u Saboru, Bernardić je kazao da će odbor za sigurnost tražiti odgovore na mnoga pitanja.

Grčić se na kraju osvrnuo i na mirovinsku reformu te poručio kako se spin informacijama pokušava obmanuti javnost. "Pavić je rekao da je spreman ići u kompromis, a radi se o dodatku od 27%. Taj kompromis je 3/4 od 27%. Pavić se sprema dati 3/4 uplata u mirovinske fondove na mirovine iz I. stupa. Za SDP nema tog kompromisa. Jedina prihvatljiva reforma je ona koja vodi povećanju mirovina. Plenković se hvali da je plaća porasla 710 kn, a prešutio je da je mirovina porasla za 93 kune u istom razdoblju", kazao je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo