SDP / ruši Bandića referendumom

Zastupnici vladajućeg SDP-a u Gradskoj skupštini počeli su razmišljati o pokretanju referenduma za smjenu Bandića.

19.4.2010.
11:59
VOYO logo

Tako zastupnici ili listom odbijaju gradonačelnikove prijedloge ili ih je on prisiljen skidati s dnevnog reda.

Izvršna vlast im ne ostaje dužna, pa predstavnici građana ne mogu dobiti ni najelementarnije informacije, kao što je izvještaj o punjenju gradskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnici gradskih ureda ne izvršavaju naloge Skupštine, a zastupnici se o potezima uprave informiraju iz medija.

Neko vrijeme postojale su dvije skupštine tvrtke koje nisu priznavale jedna drugu, a Milan Bandić je čak i nakon odluke Ustavnog suda – koja je za pravo dala proširenoj skupštini trgovačkog društva – poručio kako ne odustaje od bitke za ekskluzivno raspolaganje komunalnim divom, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem blokade Holdinga riješio je Ustavni sud, i time je zaustavljena jedna štetna situacija. Ako gradonačelnik ne želi sudjelovati u radu skupštine trgovačkog društva, čiji je predsjednik, morat ćemo ga zamijeniti", kaže Jurica Meić, predsjednik kluba zastupnika SDP-a.

Situacija u samom Gradu daleko je od rješenja, a po Meiću, gradska uprava ponaša se autistično u odnosu na zastupnike, ali i građane. "Ako ne bude promjene, vjerujem da ćemo vrlo brzo u stranci morati razgovarati kako promijeniti tu situaciju, pa i putem referenduma", kaže SDP-ovac. Ipak ima i svijetlih momenata, pa Meić izdvaja pročelnika Gradskog ureda za kulturu i sport, s kojim, kako kaže, skupštinari imaju vrlo dobru suradnju. No, od namjere do ostvarenja je daleko. Sadašnji Zakon o lokalnoj samoupravi kaže kako se gradonačelnike i načelnike općina može smijeniti samo referendumom na koji mora izaći više od 50 posto upisanih birača, od kojih se više od pola mora izjasniti protiv aktualne uprave. U praksi to znači da Bandić može mirno spavati, jer je gotovo nemoguće da na izbore izađe toliko ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Meić očekuje da bi se regulativa mogla promijeniti u sklopu najavljenih ustavnih promjena, odnosno da bi se propozicije referenduma mogle bitno ublažiti.

"Po informacijama kojima raspolažemo, u sklopu paketa ustavnih promjena riješit će se i to pitanje. Mora postojati odgovornost za postupke", zaključuje Meić, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu tome misle u gradskoj upravi, teško je doznati. Naime, gradonačelnikova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević vrlo je kratko odgovorila na naš upit.

"Ne bih to nikako komentirala", jasna je bila Bandićeva bliska suradnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004010702006 arti-201003300420006 arti-201003230439006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo