FOTOGRAFIJA S POLNOĆKE POKRENULA RASPRAVU NA FEJSU: / 'Ko je moga pomislit lani da će Božić slavit partizani'

Image

Na polnoćki je fotoreporter Pixsella zabilježio zanimljivu fotografiju koja je ubrzo postala hit na društvenim mrežama.

27.12.2016.
13:00
VOYO logo

Na fotografiji se vide pripadnici SDP-a koji sjede u prvim redovima u zagrebačkoj katedrali, gdje je polnoćku predvodio kardinal Josip Bozanić.

Image

Unatoč neslaganjima s Crkvom, za njih su rezervirane klupe u katedrali

Iako desničari SDP-ovce najčešće nazivaju komunistima i bezbožnicima, za njih su mjesta u zagrebačkoj katedrali bila posebno rezervirana. Unatoč sporovima SDP-a s Crkvom, SDP-ovci su se tako na Badnjak mogli vidjeti u prvim redovima u katedrali. Izazvalo je to brojne reakcije na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ko je moga pomislit lani da će Božić slavit partizani?', napisao je uz tu fotografiju na svom Facebook profilu novinar Boris Rašeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pratim raspravu među članovima i simpatizerima SDP-a je li čelnik stranke trebao otići na polnoćku u katedralu. Novi čelnik stranke vrlo često ističe svoj vjerski odgoj u obitelji, a sasvim sigurno, s obzirom na njegovu dob, i u hrvatskom školskom sustavu. Nitko tome ne može ništa prigovoriti; uostalom socijalni nauk crkve, kako ga prakticira papa Franjo, bliži je idealima solidarnosti, jednakosti i bratstva među ljudima, kao temelja ljevičarstva, nego programi nekih aktualnih europskih socijaldemokratskih stranaka, napisao je uz fotografiju književni kritičar Velimir Visković na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, piše Visković, hrvatski crkveni prelati u tihoj su opoziciji stavovima pape Franje 'naklonošću prema osobnom i institucionalnom luksuzu, otvorenim arbitriranjem u političkom životu, poticanjem i mentoriranjem rada militantnih vjerničkih udruga koje nastoje fundamentalno klerikalizirati cjelokupni javni život', napisao je Visković i dodao kako za nekoga na čelu SDP-a u takvoj situaciji odlazak na polnoćku u katedralu znači izražavanje poniznosti takvom crkvenom vrhu.

Image

'Bilo bi mnogo primjerenije da je šef SDP-a svoje vjerničke osjećaje izrazio u svojoj kvartovskoj crkvi; uostalom, ako mu je do te vrste PR-a, našao bi se neki reporter da to usnimi. Ovako, kao glasaču ljevice, ostaje mi gorak osjećaj da lider stranke koja bi trebala biti na braniku nasljeđa europskog prosvjetiteljstva i sekularizma paradno puzi pred onima koji te europske vrijednosti ugrožavaju', napisao je Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

POLITIČARI NA POLNOĆKI: Uz premijera na svetoj misi bili i ministri, Bandić...

Image

POLITIČARI NA POLNOĆKI: Uz premijera na svetoj misi bili i ministri, Bandić...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo