'NISMO DESNIČARI' / SDP odgovorio kolegama iz BiH: 'Ako smo mi 'desničari', što su onda oni koji ne poštuju Ustav vlastite države?'

Image
Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Hrvatski SDP odgovorio je na prozivke SDP-a BiH da su desničari jer nisu glasali za Rezoluciju o BiH

26.6.2021.
23:15
Igor Šoban / PIXSELL
VOYO logo

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, odgovorila je na teze SDP-a BiH da njena stranka provodi desničarsku politiku prema Bosni i Hercegovini. "Poštovanje hrvatskog i bosanskohercegovačkog ustava i Daytonskog sporazuma, koji je donio mir Bosni i Hercegovini, nije desničarska, nego odgovorna politika zasnovana na Ustavu i zakonima", stoji u odgovoru SDP-a.

Image
RAT STRANAKA /

SDP BiH nakon glasanja u EP nazvao SDP RH i Milanovića desničarima: 'Sve dublje tonu'

Image
RAT STRANAKA /

SDP BiH nakon glasanja u EP nazvao SDP RH i Milanovića desničarima: 'Sve dublje tonu'

Ranije je SDP BiH prozvao predsjednika države Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a Peđu Grbina i eurozastupnika Tonina Piculu desničarima i nazadnjacima zbog potpore Hrvatima u BiH u nastojanjima za ostvarivanjem legitimnog političkog predstavljanja. Potez SDP-ovih europarlamentaraca, koji su glasali protiv Rezolucije o BiH jer u nju nisu uvršteni amandmani o konstitutivnosti naroda, nazvali su sramotnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne moramo dokazivati svoju privrženost BiH'

"SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana. Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu.

To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone 'desničari', što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?" zapitala se Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapaljiva retorika unitarista

Nadalje, tvrdi da se stranka nikad nije slagala s HDZ-ovom retorikom i politikom prema BiH u devedesetima te dodaje da očekuju "da stranke koje se nazivaju građanskima ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu".

"Pozivamo sve relevantne političke faktore u BiH da kontinuirano traže rješenja koja će doprinijeti očuvanju BiH kao funkcionalne, ravnopravne i domovine svih njenih naroda i građana, uvažavajući sve razlike koje su BiH činile i čine posebnom. Te razlike neće biti manje ukoliko se koristi difamirajuća i štetna retorika prema strankama i dužnosnicima iz susjedne i prijateljske zemlje. Naprotiv, Hrvate koji žive u BiH može dodatno antagonizirati i getoizirati", stoji u priopćenju hrvatskog SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo