ne moze sastaviti Vladu bez ORaH-a'

Mirando Mrsic komentirao je nove mjere za zaposljavanje mladih, ali i aktualnu politicku situaciju u zemlji. "Mogli smo napraviti vise u ovom mandatu, treba vidjeti sto ce se dogoditi u godini dana.

9.12.2014.
10:56
VOYO logo

Ministar Mrsic komentirao je novu mjeru koja bi trebala pokrenuti uspavalo trziste rada. Garancija za mlade trebala bi stupiti na snagu s pocetkom 2015., a omogucit ce svim osobama mladim od 30 godina koje zavrse obrazovanje, bez obzira jesu li vec na Zavodu za zaposljavanje ili nisu, zaposljavanje, vjezbenistvo, dodatno obrazovanje ili neke druge pogodnosti.

"Idemo za time da mladi ne odu iz zemlje", istaknuo je Mrsic za N1. "To se odnosi na 60 do 70 tisuca mladih koji su srednjeg ili osnovnog obrazovanja. Zelimo im dati novo obrazovanje i obuciti ih za nova zanimanja", porucio je Mrsic dodajuci kako su "gimnazijalci najveci problem jer se nemaju gdje zaposliti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Snazna socijalna mjera'

"Nova mjera obecava, no tek ce se vidjeti hoce li zazivjeti i hoce li mozda ici naustrb strarijih i iskusnijih zaposlenika. Naime, poslodavac nece trebati placati porez ako na pet godina zaposli osobu koja je mlada od 30 godina. "Bit ce osloboden placanja poreza sto iznosi 17,2 posto. To je snazna socijalna mjera jer ce mladi biti zaposleni na neodredeno sto znaci da ce se moci zbrinuti", objasnio je Mrsic.

Jos jedna od mjera koja bi trebala spastiti mlade od zrvnja nezaposlenosti je i povecanje naknade za rad bez zasnivanja radnog odnosa s trenutnih 1.600 kuna na 2.400 kuna pocetkom iduce godine. "Cilj je mladima dati priliku za konkretan posao. Najveci problem je sto strukovno obrazovanje ne odgovara potrebama trzista rada, a tako ce biti sve dok se ne reformira obrazovanje", upozorio je Mrsic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mogli smo napraviti vise'

U Hrvatsku bi pocetkom 2015. trebalo stici 600 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te pola milijarde kuna iz drzavnog proracuna. "U usporedbi s prijasnjim godinama, 2011. je u za zaposljavanje mladih bilo 150 milijuna eura", objasnio je Mrsic nadajuci se kako ce se ovim novcem bar malo pokrenuti zaposljavanje u Hrvatskoj.

Ministar Mrsic komentirao je i zahuktalu predsjednicku kampanju koja je sluzbeno pocela danas. "Na predstavljanju Josipovicevog programa nije bio nitko iz Vlade jer je tako odluceno. Vlada ima svoj rejting. Napravili smo to sto jesmo. Jesmo li mogli napraviti vise? Vjerojatno jesmo, no imamo jos godinu dana sto je dug period i treba vidjeti sto se jos da napraviti u tom periodu", rekao je Mrsic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izjave Mirele Holy koja je opovrgnula mogucnost koaliranja s SDP-om na sljedecim izborima. "ORaH nam je svjetnazorski blizak. SDP ne moze bez ORaH-a saciniti sljedeci mandat vlade", kazao je Mrsic. http://hr.n1info.com/a15354/Vijesti/Ministar-Mrsic-za-N1-SDP-bez-ORaH-a-ne-moze-sastaviti-Vladu.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo