velika vijest / Sberbank napušta Hrvatsku i još četiri susjedne zemlje: Podružnice preuzima srpski poduzetnik

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata

4.11.2021.
7:50
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Ruski Sberbank službeno napušta hrvatsko tržište, kao i ona u susjedstvu čija je ukupna imovina u vrijednosti od 7,329 milijardi eura, priopćili su iz banke. 

Potpisan je ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji koja je pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića poznatog kao "kralj šećera". 

''Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.). Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine). Sberbank Europe AG donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele. Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom. Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG. Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete. Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini'', stoji u priopćenju Sberbanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo