VLADO GALIĆ / Savjetnik predsjednice o aferi SMS: 'Kroz mene se u priču pokušalo uvući Grabar-Kitarović'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Galić tvrdi da nema 'nikakve veze s takozvanom aferom SMS'

8.11.2018.
23:16
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Vlado Galić, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost, u svojoj prvoj izjavi nakon izbijanja afere SMS kazao je da nema nikakve veze s tom, kako ju je nazvao, takozvanom aferom i da je spreman odazvati se svakom pozivu istražitelja.

Da Galić nema veze s tom istragom prošlog tjedna je u intervju za RTL Danas potvrdio i glavni državni odvjetnik  Dražen Jelenić. "Istraga USKOK-a ne uključuje gospodina Galića niti je on u bilo kojem svojstvu u toj istrazi", kazao je tada Jelenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galić je podsjetio na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon što se u medijima pojavila informacija da je i Galić kontaktirao Franju Vargu, glavnog aktera afere za kojeg se sumnja da je izrađivao lažne SMS-ove.

"Nemam nikakve veze s takozvanom aferom SMS"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećam vas da je predsjednica također rekla neka se sve istraži do kraja i neka nadležne institucije rade svoj posao, te je istakla ono što sam joj ja rekao, da nemam nikakve veze s takozvanom aferom SMS te kako sam spreman odazvati se svakom pozivu istražitelja. U trenutku dok je afera još na vrhuncu očitovati se na konstrukcije, manipulacije i laži koje su plasirane preko jednog tjednika bilo bi upravo ono što su kreatori afere i naručitelji tih medijskih uradaka zapravo i htjeli. Njihov je bio cilj uvući u aferu što širi krug ljudi koji s njihovom rabotom nemaju nikakve veze, kako bi se cijela afera što više ‘zamaglila’ i stvorio kaos u informacijama. Mislili su da će na taj način skrenuti pažnju sa sebe, ali mi se čini da u tome nisu uspjeli. Osim toga nemam razloga braniti se za nešto u čemu nisam sudjelovao. Spreman sam se odazvati svakom pozivu nadležnih institucija i na poligrafu potvrditi da nemam nikakve veze s tim", kazao je Galić za Globus

"Vargu sam susreo sam dva puta uživo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i kakva je njegova veza s Franjom Vargom.

"Vargu sam susreo sam dva puta uživo, prvi put kada sam ga upoznao početkom 2014. godine i još jednom sredinom 2015., a u nekoliko navrata komunicirali smo telefonom i putem poruka. Prvi kontakt s Vargom nije bio po bilo čijem nalogu. Bilo je to jedno u nizu stotina sličnih upoznavanja dok sam obilazio teren za vrijeme rada u HDZ-u, čovjek u problemima, bez posla, blokiran račun, u tijeku rastava… Pitao sam ga što zna raditi i nakon što mi je rekao kako može pomoći oko društvenih mreža, to me je zainteresiralo i s njim sam komunicirao u tom smislu", rekao je Galić i naglasio da ne zna "ni za kakve unutarstranačke obračune u kojima bi se koristili lažni SMS-ovi ili nešto slično, jer da ih je bilo, oni bi sigurno završili u medijima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini slučaj za koji sam ja čuo, ali naglašavam da to nisam osobno vidio, jest da je kreirana lažna SMS komunikacija između Milijana Brkića, mene i tadašnjeg direktora APIS-a, koja dokazuje navodnu krađu HDZ-ovih mandata na izborima 2015. Ako ta lažna SMS korespondencija uistinu postoji, a ozbiljne osobe su mi rekle da su je osobno imale prilike vidjeti, tada je prva i za sada jedina žrtva unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristili lažni SMS-ovi Milijan Brkić, O.K., i ja", rekao je Galić.

"Mislim da ja nisam bio cilj napada" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako se u aferi SMS radilo o "o organiziranoj i vođenoj konstrukciji i manipulaciji", no siguran je da "će na kraju istražitelji utvrditi tko su organizatori, a tko stvarni kreatori sadržaja i naručitelji". 

"Ja osobno mislim kako nisam bio cilj napada, ali se preko mene i iskonstruirane moje uloge u aferi te mojim osobnim prijateljstvom s gospodinom Brkićem nastojalo u cijelu priču uvući i predsjednicu Republike, koja s tim nema baš nikakve veze", rekao je Galić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo