SAVEZ SLIJEPIH: / 'Jamčimo da kod nas nema mobbinga'; Stiglo novo anonimno pismo: 'Predsjednik Saveza je nelegalno u Bandićevoj stranci'

Image

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić naglasio je kako su odmah nakon prvih anonimnih pisama to prijavili policiji, a kaže kako im se to događalo i prošle godine

15.3.2021.
14:09
VOYO logo

Hrvatski savez slijepih odbacio je u ponedjeljak navode iz anonimnih pisama koja su se pojavila u javnosti, a kojima se vodstvo Saveza i njenu izvršnu direktoricu Andreu Veljaču proziva za mobbing, dok su autora pozvali da se predstavi i pokaže dokaze za svoje tvrdnje. Hrvatski savez slijepih time je reagirao na tekst koji smo na Net.hr-u objavili prošloga petka.

Image
TEŠKE OPTUŽBE ZA MOBBING U SAVEZU SLIJEPIH: /

'Direktorica zapošljava podobne, šikanira, prijeti...' Ona tvrdi: 'Daleko sam od čudovišta'

Image
TEŠKE OPTUŽBE ZA MOBBING U SAVEZU SLIJEPIH: /

'Direktorica zapošljava podobne, šikanira, prijeti...' Ona tvrdi: 'Daleko sam od čudovišta'

Nakon prvih anonimnih pisama sve prijavili policiji

Predsjednik Saveza Vojin Perić naglasio je kako su odmah nakon prvih anonimnih pisama to prijavili policiji, a kaže kako im se to događalo i prošle godine. Savezu je ovo prva izvanredna konferencija u 75 godina postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što ovo društvo funkcionira na anonimnosti. Ja znam da je ovo kap u moru anonimnim pisama. Nemaju snage ili se ne znaju potpisati. Prezirem sve one koji se kriju iza anonimnih predstavki. Je li to pokušaj da se dođe ovdje i uživa u 20 projekata koje provodi Savez, pokušaj da se uđe u ovu atmosferu koja vlada među djelatnicima i da se na ničemu gradi vlastita perspektiva", rekao je novinarima Perić u prostorijama kazališta Vidra.

Dodaje kako je Savez dio civilnog društva te da nikoga ovdje nema razloga biti strah, a naveo je da kao predsjednik nikada nije dobio niti jednu žalbu zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči presice stigao novi anonimni mail s optužbama

"Jamčim da ovdje nema mobbinga, i jamčim za urednost poslovanja jer su inspirirane anonimnim prijavama dolazile ovdje inspekcije i pokušavale utvrditi o čemu se radi. U prijavi policiji rekao sam tamo na razgovoru da istraže sve, i ono što se tvrdi u mejlovima, ali i i to odakle ti mejlovi dolaze", naglasio je Perić.

Dodao je kako se najveći dio iznesenih kleveta odnosi na izvršnu direktoricu Andreu Veljaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anonimnom priopćenju koje je poslano medijima u ponedjeljak ujutro, netom prije izvanredne konferencije Saveza, ističe se kako su "zaposlenici Saveza i dalje izloženi pojačanom pritisku i mobbingiranju od izvršne direktorice Veljače" te kako i dalje stoje iza svega što su naveli. Dodaju kako se slažu da je hrabro potpisati se, ali da je strah za egzistenciju i mentalno zdravlje ipak jači.

Anonimni pisac: Perić protuzakonito u Stranci Milana Bandića

U anonimnom priopćenju se ističe da Veljača ne radi transparentno, a tome u prilog govori da su ona i predsjednik Perić samovoljno, bez suglasnosti i odluke Upravnog odbora, angažirali PR agenciju Abeceda komunikacije. Naglasili su također kako se nije moglo raspravljati o anonimnim navodima o problemima u Savezu. Navode također kako prema zakonu članovi civilnog društva ne smiju biti članovi političkih stranaka i ne smiju se aktivno baviti politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost mora znati da je predsjednik Saveza Vojin Perić član političke stranke Milana Bandića Stranke solidarnosti i rada i da je na listi te stranke postao skupštinski član. Njegovo djelovanje je bilo štetno za Savez i ostale stranke jer je kao osoba s invaliditetom glasao za smanjenje financiranje udruga i time mnogim udrugama pa tako i Savezu nanio štetu. Jedino sebi nije nanio štetu jer mu je ta stranka omogućila da u par godina dobije i promijeni tri stana", stoji u anonimnom priopćenju. Ističe se kako anonimno pismo nije upereno protiv Saveza, već protiv njene izvršne direktorice Veljače.

Image
Image

15.03.2021., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatskog saveza slijepih o anonimnim dojavama, govorili su Vojin Peric i Andreja Veljaca. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Veljača: Savez radi odlično, transparentno i zakonito

Izvršna direktorica Veljača na konferenciji je ustvrdila kako Savez radi odlično, transparentno i zakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki onaj koji ima bilo kakve zamjerke na rad Saveza, rad upravljačkih tijela, rad službe, mene kao izvršne direktorice, neka bude pošten, neka se potpiše i podastre dokaze o tome", poručila je Veljača.

Predstavnica zaposlenika HSS-a Vinka Hrgovčić Cvetko pročitala je demanti zaposlenika o medijskim natpisima ponajviše iz razloga što su anonimna pisma potpisana u ime djelatnika Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovime izričito navodimo da nitko od trenutnih djelatnika Saveza nije autor anonimnih pisama, niti je ikoga ovlastio da u naše ime na bilo koji način zastupa naše interese. Smatramo neprihvatljivim ovakav način anonimnog klevetanja koji implicira službu Saveza govoreći u naše ime", kazala je Hrgovčić Cvetko.

Dodaje kako se ovakvim porukama ne bi trebala pridavati pažnja jer se radi o navodima bez uporišta, zbog čega i vjeruju da se autor skriva iza anonimnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako do sada nisu pridavali pozornost anonimnim pismima, ali nakon nedavnih iznesenih uvreda na račun osobnosti, poput navoda da su svi već "mentalno bolesni, nemoćni i da im se sustavno prijeti otkazima", morali su reagirati demantijem.

"Ovim putem pozivamo kreatora anonimnih pisama da konkretne dokaze iznesu u javnost i da se prestanu skrivati iza nas", zaključila je Hrgovčić Cvetko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo