REKORDNA BRZINA RASTA / Sava prijeti Zagrebu: U ovim trenutcima prolazi vrhunac vodenog vala

Sava je proteklih sati rasla rekordnom brzinom. U ovim trenucima Zagrebom prolazi vrhunac vodnog vala. Njezin se vodostaj približio razini iz 2010. kada je zbog izlijevanja došlo do velikih poplava. Nadležni situaciju umiruju, a trebaju li građani strahovati otkriva naša ekipa

5.8.2023.
19:49
VOYO logo

Green River Festival ponovno je pod vodom, a građani se od jutra skupljaju da zabilježe rijetke prizore.

"To je tak možemo samo stajati i gledati nažalost tu u Zagrebu. Došla sam pogledati kolika je Sava", kaže Valerija Čendak iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su zbog situacije vrlo zabrinuti.

"Kako me ne bi zabrinjavalo? Pogledajte, dva-tri metra i, gotovo, ode voda dalje, ali eto, nadamo se da se to neće desiti", ističe Miroslav Pandžić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih trideset godina Sava nikada ljeti nije bila ovoliko visoka.

"Uznemirena sam dosta jer blizu relativno tu stanujem i nadam se da je to sad kraj", kaže građanka Marija Savičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'vrhunac oko 18 sati' /

Ovako izgleda vodeni val u Zagrebu: Objavljen novi video iz zraka

Image
'vrhunac oko 18 sati' /

Ovako izgleda vodeni val u Zagrebu: Objavljen novi video iz zraka

Zbog visine vode mnogi strahuju da se ne ponovi scenarij iz 2010. godine kada je njezin vodostaj dosegao čak 427 centimetra, a brojna mjesta ostala su poplavljena.

"Jako sličan je vodni val znači ulazni profil od 3500 kubika tu negdje je bilo i 2010. godine ono u rujnu. Jedina olakotna okolnost je što Krapina i Sutla malo manje doprinose u ovom trenutku i to je povoljno za grad Zagreb", objašnjava Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se dio vode rasteretio sinoć je prvi put nakon 13 godina aktiviran i oteretni kanal Sava-Odra. U naselju Blato zatvorena je cesta prema Lučkom.

"Stanje kao što sami vidite nije najbolje. Baš sam pričao s dečkima iz Blata rekli su da se ona i sama diže taj vodostaj tako da nadam se da će se smiriti što prije", ističe Filip Perić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što vidite sve je pripravno, postavlja se taj zečji nasip. Ne bi trebalo biti nikakvih većih problema, ali vidjet ćemo što noć donosi", kaže građanin Antonio Šćukanec.

Iako je opasnost od izlijevanja vrlo mala, postoji plan u slučaju da voda tamo ipak dođe do kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obratio sam se ravnatelju obližnje naše škole da, ako bi bila potreba, da škola bude na raspolaganju za smještaj tim ljudima koji bi eventualno bili ugroženi", ističe predsjednik Mjesnog odbora Blato, Tomislav Varun.

Vatrogasci su odradili tek dvije manje intervencije no noć nije bila mirna za deset zagrebačkih vatrogasaca koji su spasili dvojac koji je odlučio prespavati na splavu pored Hendrixova mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čamci su bili uključeni u tu intervenciju, došli smo do njih prevezli ih do obale i tako ih spasili. I ovim putem apeliram na naše građane da pozorno prate i slušaju informacije od nadležnih", objašnjava voditelj smjene JVP Zagreb, Domagoj Crnić.

Iz Knina situaciju cijelo vrijeme prati i koordinira zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po zadnjim informacijama koje imam od Hrvatskih voda očekuje se taj vrhunac vodnog vala iz Slovenije u 18 sati. Tako da situacija je ozbiljna, ali uvjeravaju me iz Hrvatskih voda da je ona pod kontrolom", kaže gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Ohrabruje i to da Sava brzo teče pa nove oborine ne bi trebale dodatno povisiti već samo ubrzati njezin tok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su prizori iz Brdovca gdje je voda došla do kuća, a službe su cijelu noć na terenu

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo