'SRAMOTNO!' / Satnica mu je jednaka kao i 1998. godine, čak i smanjena, a vještačio je u velikim procesima Sanaderu i Vidoševiću

'Dugo godina nismo imali prave sugovornike i došli smo u situaciju da se 25 godina ništa nije promijenilo', kaže Zrinko Ručević, sudski vještak za financije

17.8.2023.
8:26
VOYO logo

Iako je štrajk obustavljen, val nezadovoljstva u pravosuđu se nastavlja. Nakon sudaca, odvjetnika i službenika, bolje uvjete traže i sudski vještaci. Njima se, kažu, satnica nije mijenjala više od dva desetljeća pa mnogi odustaju od profesije

Zrinko Ručević sudski je vještak za financije koji je vještačio unajvećim hrvatskim aferama, primjerice u sudskim procesima Ivi Sanaderu i Nadanu Vidoševiću. On vještači gotovo 30 godina. U međuvremenu se puno toga promijenilo, ali ne i njegova satnica koja je jednaka kao i 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKI OBRAT /

Štrajkaši prihvatili ponudu Vlade: 'Nadam se da ćemo ukazati da smo dobar socijalni partner'

Image
VELIKI OBRAT /

Štrajkaši prihvatili ponudu Vlade: 'Nadam se da ćemo ukazati da smo dobar socijalni partner'

Samo 2021. odustalo 200 stručnjaka

"Štoviše, 1998. je došlo do smanjenja u postupcima kada se radi za državu. Trenutno nam je cijena oko devet eura plus PDV, a kada se radi za državu, cijena je niža od sedam i pol eura plus PDV", kazao je za RTL Danas ovaj sudski vještak za knjigovodstvo i financije.

Samo tijekom 2021. godine od tog je posla odustalo dvjestotinjak stručnjaka. Više ne vještači ni oftalmologinja Renata Iveković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od vještačenja sam odustala 2015. godine jer mi jedan Općinski sud u Hrvatskoj nije više od tri godine platio vještačenje ni dolazak na ročište. Taj sud je bio udaljen od mog mjesta stanovanja 300 kilometara", kaže.

'Ništa se nije promijenilo 25 godina'

Sudski vještaci pisali su premijeru Andreju Plenkoviću i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Održani su i sastanci, ali bezuspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo godina nismo imali prave sugovornike i nismo mogli naići na plodno tlo i doveli smo se u situaciju da se 25 godina ništa se nije promijenilo", dodaje Ručević.

U Ministarstvu su pomalo zatečeni istupima vještaka. Kažu da je sastanak u srpnju završio dogovorom. Lani su predlagali novi Pravilnik, ali se vještaci nisu usuglasili s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je utvrđena vrijednost boda za rad stalnih sudskih vještaka za 0,33 eura, što je bilo povećanje od 25 posto. Međutim, u postupku savjetovanja taj je Pravilnik naišao na niz kritika uslijed čega se odustalo od rješavanja problema na ovaj način", kazala je za RTL Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravosuđa.

Namjeravaju se potužiti Europskoj komisiji

Satnica sudskih vještaka je 5,23 eura neto. Kao studentski minimalac - kažu oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odradite posao, pregledate obilnu sudsku dokumentaciju i dobijete 1.500 kuna bruto, što na kraju ispadne 700 kuna. Sve vaše edukacije i spoznaje su na kraju plaćeni sramotnom cijenom", ističe oftalmologinja Iveković.

Stoga namjeravaju obratiti se za pomoć Europskoj komisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da do toga neće doći jer s naše strane postoji jako dobra volja da se ova problematika i pitanja riješe otvoreno i dogovorom ovdje u Hrvatskoj", poručuje Kulić.

U Ministarstvu vjeruju da će situaciju promijeniti novi Zakon koji bi na snagu trebao stupiti u prvoj polovini iduće godine. Ipak, prošlo je 25 godina otkako je rad sudskih vještaka i procjenitelja procijenjen prenisko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Štrajk završio, kaos ostao: Sudovi zatrpani neriješenim spisima...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo