HDZ ČVRSTO IZA BEROŠA: / Branko Bačić nakon sastanka parlamentarne većine: 'Dali smo mu podršku!'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Jedna od glavnih tema bit će sigurno oporbena inicijativa na čelu sa SDP-om za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša za kojeg svaki dan 'ispliva' jedna afera

21.4.2021.
9:40
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Na sastanku u Banskim dvorima u 9.30 sati okuplja se parlamentarna većina. Kako je najavljeno, dio predstavnika doći će fizički, a dio će sastanku nazočiti videovezom. Jedna od glavnih tema bit će sigurno oporbena inicijativa na čelu sa SDP-om za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša za kojeg svaki dan "ispliva" jedna afera, javlja RTL.

Premijer Andrej Plenković kazao je da njegova podrška kao i podrška Vlade Berošu neupitna, no želi se uvjeriti ima li njegov ministar povjerenje koalicijskih partnera. Osim toga, Radimir Čačić (Reformisti) otvoreno zaziva rekonstrukciju Vlade na ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tema rekonstrukcije Vlade ne postoji”, kazao je Plenković u utorak. "Ili on sanja, ili sam je nešto prespavao. Nikada nismo razgovarali o takvoj temi, nit je on premijer, niti on odlučuje", kazao je jučer Plenković o Čačiću.

Bačić: 'Dali smo mu podršku'

Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, rekao je da ih je premijer upoznao s najnovijim aktivnostima Vlade, borbi protiv covida-19. Govorilo se i o radu Sabora. Na pitanje je li bilo riječi o inicijativi pokretanja opoziva ministra Vilija Beroša, odgovorio je da su dali podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja lipnja bit će cijepljeno 55 posto populacije starije od 65 godina i zadovoljni smo tijekom cijepljenja. U tijeku je sastanak ministra Beroša s vodećim ljudima zavoda za javno zdravstvo oko cijepljenja. Dali smo podršku ministru Berošu na aktivnostima i da se tehnička podrška cijepljenju postavi na visoku razinu. Konkretnije odgovore moći ćemo dati kad oporbeni prijedlog dođe u Sabor. Ovako apstraktno, bez dokumenta ikakvog, nismo ulazili u pojedinačne pritužbe na rad ministra. Čvrsto stojimo iza rada Vlade i ministra Beroša."

Kad je riječ o proceduri opoziva, ako ona dođe u Sabor ovih dana, ona bi se trebala održati do kraja procesa lokalnih izbora, dakle do drugog kruga, s tim da Sabor ima pauzu od 7. svibnja tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporba će skupiti 30 do 40 potpisa, a vladajuća većina će dati podršku Vladi i ministru Berošu", poručio je.

Oporba razgovarala o mogućem opozivu Beroša

Inače, saborska opozicija sastala se danas ujutro kako bi razgovarala o mogućem pokretanju opoziva Vilija Beroša. Inicijativa za to dolazi iz SDP-a, koji i sam može prikupiti potreban broj potpisa za zahtjev za opoziv, najmanje 31, ali će se o tome konzultirati s ostatkom opozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi za Berošev opoziv su više nego jasni – bolnice su ostale bez lijekova, pa da se ništa drugo nije dogodilo, to bi u svakoj drugoj zemlji značilo da se traži opoziv ministra zdravstva, rekao je u ponedjeljak predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Ministar Beroš na to odgovara da se radi o predizbornoj kampanji, a da je pravo pitanje koliko oporba spremna podržati promjene u zdravstvu. Premijer Andrej Plenković uzvraća pak da će parlamentarna većina braniti Beroša ako oporba pokrene inicijativu za njegov opoziv.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo