NASILJE NAD ŽENAMA / Sarnavka za RTL Direkt: 'Problem je što mi već imamo zakone, ali oni se ne provode kako spada'

Iako je broj prijavljenih iz godine u godinu manji - obiteljsko nasilje i dalje ne prestaje puniti stupce crne kronike. Situaciju bi trebao popraviti novi zakon koji bi žrtvama trebao dati i više povjerenja u sustav

11.8.2015.
22:42
VOYO logo

Iako je broj prijavljenih iz godine u godinu manji - obiteljsko nasilje i dalje ne prestaje puniti stupce crne kronike.

Zbog posljednjeg, ubojstva 38-godišnje žene ovog vikenda, uhićen je 37-ogodišnji muškarac - tereti ga se da ju je pretukao do smrti. Prošlog mjeseca - muževi su u istom satu, na dvije različite lokacije - ubili supruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju bi trebao popraviti novi zakon koji bi žrtvama trebao dati i više povjerenja u sustav.

O ovom problemu u Direktu smo razgovarali s predsjednicom udruge B.a.B.e SanjomSarnavkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza nas je još jedan tragičan slučaj kakvima svjedočimo već godinama. Kakav je vaš osobni dojam, nasilja u 4 zida će uvijek biti, ali pomiče li se išta nabolje u našoj zemlji?

"Pomiče se, ali nedostatno. Imamo verbalnu posvećenost i neprihvaćanje nasilja, ali kada realno gledate onda vidite da se puno stvari u tom kompleksnom problemu nije promijenilo. Ne možemo dobiti kvalitetno obrazovanje u kojem će se i djevojčice i dječake odgajati na drugačiji način, pa nećemo imati situacije da će žena 15 godina trpjeti nasilje jer misli da je to normalno i da je to jedna od njezinih zadaća kao supruge. To je prva razina. S druge strane, imate državu koja donosi kao poboljšani zakon. Međutim, na početku zakona stoji, da taj zakon ne zahtijeva nikakva financijska sredstva. Kad sam to vidjela, mislim da se ništa neće promijeniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je uputila u zakonsku proceduru Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, ima li u njemu manjkavosti i koje su one najveće koje biste izdvojili?

"Manjkavost je što već imamo zakone koji se ne provode kako spada. U ova dva ubojstva koja su se dogodila paralelno smo imali situaciju u kojoj se uopće nisu koristile mjere udaljenja i zabrane pristupa i onda su se dogodila ubojstva. Tog istog vikenda ja sam se bavila situacijom u kojoj otac jedne žrtve nasilja nazvao i rekao da je dugogodišnji nasilnik nasrnuo na ženu, ona se pokušala obraniti, a završilo je tako da su oboje bili zatvoreni i da su kažnjeni kao nasilnici, jer se policiji ni sucima nije dalo baviti time tko je bio agresor. Mi smo u preporukama ukazali na te probleme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da imate vlast, što biste prvo napravili da se smanji broj ovakvih tragedija?

"Moramo poraditi na prevenciji. U obrazovanje uvesti tu priču o ravnopravnosti i što ona znači. Ne možete i ne smijete se iskaljivati na slabijima od sebe. Svi danas kažu, kriza je, teška situacija, pa su ljudi pod stresom. Ali, nisam čula da je netko napao premijera ili policajca, nego idu na žene i djecu koji su slabiji", izjavila je Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo