'TATA JE BIO LOGORAŠ KOJI NIJE MRZIO' / Sara Lustig: 'Ruska invazija pokazuje potrebu borbe protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu'

Image
Foto: Profimedia

Lustig je rekla kako je borba protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu danas važnija nego ikada, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu temeljenoj na lažnoj tvrdnji o denacifikaciji

12.4.2022.
15:15
Profimedia
VOYO logo

Borba protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu važnija je nego ikad u vrijeme dok Rusija napada Ukrajinu pod izlikom "denacifikacije", rekla je u utorak Sara Lustig na svečanosti otvaranja studija za medijsku produkciju u američkom veleposlanstvu posvećenom njezinom ocu Branku Lustigu.

"Tata je prije svega bio dječak iz Osijeka, a kasnije logoraš koji nikada nije mrzio", rekla je Sara Lustig, kći slavnog filmskog producenta po kojem je američko veleposlanstvo odlučilo nazvati svoj novi studio za medijski sadržaj u Buzinu i kojem je posvetilo stalnu izložbu u toj instituciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lustig, posebna savjetnica ministarstva vanjskih poslova za pitanja holokausta, rekla je da je njezin otac "umjesto osude i mržnje" odlučio žrtvama holokausta sagraditi "intimni spomenik" kroz svoje filmove. "Njegova najvažnija poruka kroz život bila je: oprosti, ali ne zaboravi", kazala je. 

Borba protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu

Lustig je rekla kako je borba protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu danas važnija nego ikada, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu temeljenoj na lažnoj tvrdnji o denacifikaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je protiv ravnodušnosti na taj sukob i ruske zločine, pa naglasila da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas pokazuje što znači biti Židov – boriti se za cilj veći od života umjesto da širi mržnju, tražiti pravdu umjesto osvetu, biti skroman i pokazati kako biti vođa, a ne samo govoriti o tome. 

Image
MONSTRUOZNI PLAN ZA UKRAJINU /

Što ako uspije u naumu? Putinov medij objavio što smjera Rusija: Cijepanje, teror, masovne likvidacije...

Image
MONSTRUOZNI PLAN ZA UKRAJINU /

Što ako uspije u naumu? Putinov medij objavio što smjera Rusija: Cijepanje, teror, masovne likvidacije...

Posebna izaslanica američke vlade za pitanja holokausta Ellen Germain u veleposlanstvu je kazala kako su u ovo "posebno teško vrijeme" u Europi ovakva odavanja počasti posebno važna kao upozorenja da "ostanemo budni" protiv zloupotrebe i iskrivljavanja holokausta u druge ciljeve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se posebno pokazuje lažnim tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Ukrajini potrebna denacifikacija", rekla je Germain. 

Crtice iz života Branka Lustiga

Branko Lustig je rođen u Osijeku 1932., a umro je u Zagrebu 2019. godine. Kao dječak je interniran u koncentracijski logor Auschwitz, a zatim i u logore Mittelbau-Dora i Bergen-Belsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je 1959. diplomirao glumu, a međunarodnu karijeru okrunio je radom kao producent na filmovima "Schindlerova lista" i "Gladijator", za što je nagrađen s dva Oscara. Cijeli svoj život bio je aktivan u širenju istine i obrazovanju o holokaustu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo