SPORNA POŠILJKA / Državni inspektorat o mandarinama s pesticidima koje su poslane u Srbiju: 'Pokrenut će se prekršajni postupci'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

Analizama je utvrđena prisutnost nedozvoljenog pesticida, na temelju sljedivost tvrđeno je o kojim se dobavljačima/proizvođačima radi i sve informacije dostavljene su poljoprivrednoj inspekciji te su inspekcijski nadzori poljoprivredne inspekcije u cilju provjere pravilnog korištenja pesticida u tijeku

5.11.2023.
11:51
Screenshot RTL Danas
VOYO logo

"Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je obavijest da se Republici Hrvatskoj vraćaju mandarine koje nisu prošle kontrolu granične inspekcije Srbije zbog prisutnosti nedozvoljenog pesticida klorpirifosa", izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Dodaju da je nakon provedenog inspekcijskog nadzora utvrđeno da je dio sporne pošiljke neškodljivo zbrinut. "Za preostali dio sporne pošiljke koji je zatečen u skladištima izvoznika, sanitarna inspekcija naredila je zabranu prometa i neškodljivo zbrinjavanje. S obzirom na to da je na skladištu zatečena i pošiljka drugog lota provedeno je službeno uzorkovanje te je analizom utvrđeno da i drugi lot sadrži nedozvoljeni pesticid", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sanitarne inspekcije naglašavaju da će se za sve nesukladne pošiljke osim gore navedenih upravnih mjera pokrenut će se i prekršajni postupci zbog stavljanja na tržište zdravstveno neispravne hrane.

Image
POSEBNO OPASAN ZA DJECU /

Mandarine pune pesticida poslane iz Hrvatske u Srbiju. Uništene su na granici. Ovo nije prvi put

Image
POSEBNO OPASAN ZA DJECU /

Mandarine pune pesticida poslane iz Hrvatske u Srbiju. Uništene su na granici. Ovo nije prvi put

Sanitarna inspekcija poslala je obavijest o spornoj pošiljci u RASFF sustav i obavijestila kupaca u Srbiji o rezultatima analiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizama je utvrđena prisutnost nedozvoljenog pesticida, na temelju sljedivost tvrđeno je o kojim se dobavljačima/proizvođačima radi i sve informacije dostavljene su poljoprivrednoj inspekciji te su inspekcijski nadzori poljoprivredne inspekcije u cilju provjere pravilnog korištenja pesticida u tijeku.

Podsjetimo, u mandarinama koje su uzgojene u Hrvatskoj, a trebale su završiti su u Srbiji je otkriven klorpirifos, zabranjeni pesticid koji je posebno opasan za zdravlje djece . Na granici je naređeno da se odmah unište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete. Klorpirifos se godinama nije koristio u Srbiji, ali je tamošnja vlada nedavno opet odobrila njegovu upotrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Stižu domaće mandarine, ali ne vesele im se svi: 'Molim sve da dođu i beru ih. Samo da se ne baci...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo