Sanaderu, druže, zašto se živciraš?

Ma tko se to nama javio? Ivo Sanader. Zaprijetio je masovnim medijima masovnom sudskom odmazdom – prvi puta!

16.12.2009.
15:26
VOYO logo

Nitko sretniji od medija ako se Ivo Sanader konačno pojavi na sudu, pa makar kao tužitelj, ako to znači da će odgovoriti na par pitanja. Prošle su godine i godine u kojima nije objašnjavao ništa, uključujući vlastiti odlazak. Makar zbog fotografije da se pojavi na sudu. Izbjegao je sve moguće prigode da to učini u procesima protiv drugih, a osnovane sumnje protiv njega samog, što se DORH-a tiče, dosad nije bilo.

Ipak, živimo u državi čiji glavni državni odvjetnik sve češće noću zabija glavu u jastuk i vrišti jer nije siguran može li podnijeti sva ta zazivanja kostura iz ladice. Mnogi među njima proganjaju ga uzvicima "Sanader, Sanader" i o njima se naširoko pisalo, tako da je krajnje nejasno po čemu se slučaj Hypo banke razlikuje od drugih kapitalnih primjera Sanaderove korumpiranosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest dugih godina

O proviziji teškoj 800 tisuća nekadašnjih njemačkih maraka, koju je Sanader navodno dobio od Hypo banke, pisao je prije točno šest godina tjednik Feral Tribune, a Sanader se branio tezom da se radi o špijunskim podmetanjima.

Ivo Sanader se, podsjetimo, u kolovozu 2000. godine našao u društvu osoba koje je blagajnica Kutline Globus grupe M.Š. u iskazu Državnom odvjetništvu spomenula kao osobe koje se vezuju za operacije Hypo banke na ovim prostorima: Miroslav Kutle, Ivić Pašalić, Neven Barač , Ninoslav Pavić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o gospodi čija je čast ostala neupitna, premda neki od njih znaju kako izgleda unutrašnjost pritvora, no nikada nisu osuđeni.

Državno odvjetništvo je šutjelo tada, a šuti i danas. Protagonisti te gromoglasne tišine ostali su Mladen Bajić i njegov zamjenik Dragan Novosel, koji su i ove godine zaslužili povjerenje hrvatske politike, uz sitne turbulencije prilikom predstavljanja Izvještaja Glavnog državnog odvjetnika koje je priredio SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se živcira?

Prije šest godina su se svi redom "otresli" Ferala kao dosadnog komarca, međutim kada je istu informaciju objavio austrijski Die Presse, Sanader je reagirao spominjući i vlastitu obitelj kao žrtvu hajke koja se protiv njega navodno vodi.

Što je s aferom Bechtel u kojoj se pokušalo "zamračiti" milijardu kuna? Što je sa Sanaderovom kućom iz čijeg je suterena iseljena obitelj? Ili aferom Verona? Vidjeli smo prodaju Plive Barru. Podravka? Ina? Brodosplit? Satovi? Po čemu je Hypo drugačiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brine li se da mu je odzvonilo ili konačno ima dokaz kojim bi mogao pobiti navode medija pa dobiti tužbu protiv njih, umjesto da ih, kao svih ovih godina, ignorira i podcjenjuje? Je li ga šokiralo što ga s kriminalom povezuju mediji iz druge države, a ne samo oni koji su ga godinama promatrali iz blizine?

Nije valjda da se boji antikorupcijske akcije Jadranke Kosor i nakon što je prigrlila Božidara Kalmetu? Postoji i teorija kako je ovo samo uvod u njegovu konačnu obranu – "cijepljenje" saborskim imunitetom, nakon čega njegovu sudbinu u ruke preuzima prevješti Vladimir Šeks, koji se pogotovo iskazao u slučaju Branimira Glavaša. Nakon svih ovih upitnika, nije naodmet na kraju upitati i ima li Sanader državljanstvo BiH ili makar mogućnost da ga isposluje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200911250034006 arti-200912020176006 arti-200911180091006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo