OSLOBOĐEN / Sanaderovi odvjetnici nakon presude zadovoljni: 'Nemaju dokaze. Žalit će se? Doći ćemo na 15 godina'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Upitani kada bi sanader mogao biti na slobodi tvrde kako nisu gatare

12.10.2022.
11:43
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnici Ive Sanadera, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović obratili su se medijima nakon nepravomoćne oslobađajuće presude njihovu klijentu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo banke. Tužiteljica je najavila žalbu na istu.

Sloković govori kako su oni zadovoljni presudom. "Poslije sedam godina iz argumentacije koja se ponavlja od odluke Ustavnog suda, konačno smo dobili oslobađajuću presudu. Argumentacija Ustavnog suda koja je odredila standarde i domašaj ratnog profiterstva nije ni na koji način ni sporna niti je možete polemizirati", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o analizi kaznenog djela profesora koji je autoritet u kaznenom pravu i nije ni na koji način bila pod utjecaju ikoga. Nije srušena kroz ovo vrijeme, nije joj oponirano i primjenjuje se na svim razinama hrvatskog sudstva te je primjenjiva", dodala je.

Prodanović se osvrnuo na osnovu zastare, kaže da nije samo zbog toga oslobođen nego ostaju pri tvrdnji da nije bilo dokaza ni za osnovno kazneno djelo. "Konstrukcija je bila nelogična, tužilaštvo je to pisalo, njihova umotvorina, u uvjetima ratnog stanja kada RH nije mogla dobiti nijedan kredit, povoljan, tržišta nema, Sanader daje mito da ih uvede na tržište koje ne postoji. Nema dokaza da je primio novac, spominjali su se ljudi, da su išli na šalter, ali to nije bio Ivo Sanader. To djelo nije bilo dokazivo", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloković dodaje da je žalba očekivana, a tužiteljstvo je istaknulo, dodaje, da imaju svoj stav i rekli su da ih ne zanima stav ni Ustavnog ni Vrhovnog suda. "Nastavlja se s nečim što ne mogu dokazati. To samo znači da ćemo imati produženje postupka, doći na 15 godina, dijete da je počelo ići na ovaj postupak, završilo bi osnovnu pa i srednju i fakultet te stažira sad", rekla je.

Istaknuli su kako će ići na objedinjavanje slučajeva te kako smatraju da sve kazne izrečene ne mogu prelaziti 15 godina. "U svakom slučaju, u nepravoj obnovi pokušat ćemo dobiti da se radi o tome da su sva djela počinjena u istom svojstvu, uvjetima, mogla bi se smanjiti kazna na 12 godina", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitani kada bi mogao biti na slobodi, kažu da nisu gatare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo