Sanadera mogu izručiti i za dvije do tri godine

Ukoliko se Sanader bude borio protiv izručenja, njegov bi ekstradicijski postupak mogao trajati i dulje od Zagorčevog - dvogodišnjeg, smatra odvjetnik.

10.12.2010.
19:39
VOYO logo

"On će sada biti lišen slobode, a zatim će ga privesti sucu ili sutkinji Zemaljskog suda u Beču. Angažirat će odvjetnika i tražiti da ga se pusti na slobodu do donošenja odluke o izručenju, dakako, uz kauciju, a s hrvatske strane ekstradicijski će postupak voditi Ministarstvo pravosuđa. Sud će mu vjerojatno udovoljiti i pustiti ga, a slučaj će se voditi regularnim tempom, što znači da može potrajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina", kaže nam Zvonimir Hodak, odvjetnik najpoznatijeg hrvatskog okrivljenika koji se zadnjih godina borio protiv ekstradicijskog postupka u Austriji - umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

"Ako je Zagorcu postupak trajao dvije godine, zašto ne bi i Sanaderu?'", pita odvjetnik te nabraja da je bivši hrvatski premijer čak i u boljem položaju od onoga u kojem je bio Zagorec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se radi o političaru, onda sud gleda drugačije na argument da se radi o političkom progonu. Sanader će tamo tvrditi da se protiv njega vodi politički proces, da je žrtva jedne frakcije unutar HDZ-a, što i nije tako daleko od istine, da ga HDZ po svaku cijenu želi strpati u zatvor. Uglavnom, ovim si je kupio mjesece, ako ne i godine", kaže Hodak, dodajući "Nadam se da mu neće zafaliti love".

Kad smo već kod novca, što je s onom od Hypo banke? Može li Sanaderu u tvrdnji da je politički progonjen činjenica da je i u Austriji označen kao važna spona u korupcijskom lancu oko Hypo banke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće mu to odmoći, jer je njegova umiješanost u aferu Hypo ostala na razini nagađanja. Moglo bi mu eventualno pomoći da još kasnije dođe u Hrvatsku, ukoliko organi progona ocijene da bi ga mogli goniti zbog Hypo banke", kaže Hodak.

Kako je spominjana i mogućnost da Sanader zatraži politički azil, upitali smo Hodaka koliko to može doprinijeti njegovom ostanku u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može tražiti azil. Činjenica je da na zapadu na azil gledaju malo drugačije nego ovdje. Idealno bi mu bilo da je azil zatražio u Engleskoj. Ondje postoji možda najviše razumijevanja i za neke naše krajnje sumnjive bjegunce. A pogotovo bi mu olakšala činjenica da je bivši premijer", zaključuje Hodak.

Vezani članci:

arti-201012100527006 arti-201012100230006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo