Sanader (više) nije sveto čudovište hrvatske politike

Iako su svog bivšeg šefa uglavnom slušali bez pogovora, neki predsjednički kandidati jako se trude distancirati od Sanadera, odnosno njegova načina vladanja.

14.12.2009.
13:36
VOYO logo

"Svoje sam odradio, vrijeme je za druge da se pokažu. To je pravilo politike i pravilo života. Građanima poručujem da je moj posao obavljen", rekao je Ivo Sanader 1. srpnja ove godine podnoseći ostavku na funkcije premijera i predsjednika HDZ-a.

Toga se dana mnogima smrklo, ali ne i pretendentima za položaj šefa države. Oni su odahnuli kad su iz Sanaderovih usta čuli da se on neće kandidirati za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidatura dotadašnjeg vođe HDZ-a, koji je jako želio ući u povijest kao predvoditelj ulaska Hrvatske u EU, sve do kraja lipnja bila je "gotova stvar", a onda je konvergencija "više sile" i prizemnih korupcijskih afera primorala toga (sve)moćnog političara da se navrat-nanos povuče s vlasti. Međutim, vlast se nije povukla iz Sanadera: njegova neprispodobiva volja za moći nekom prastarom – odvajkada je dobro biti kralj, ali je i "kuku lele" svrgnutome – inercijom i nadalje dolazi do izražaja, a greške i opačine koje je počinio ne dopuštaju mu, unatoč njegovim željama, "novi početak" u politici.

Zbivanja u posljednjih nekoliko mjeseci pokazuju kako Sanader u stvari drži kako još nije sve "odradio" i ne smatra da je došlo vrijeme za druge. Sa slabašne pozicije počasnog predsjednika HDZ-a on se čak usprotivio odlasku uprljanog Damira Polančeca iz politike, pokušao je upravljati kampanjom Andrije Hebranga, te se nedavno upleo u prizemnu svađu sa Stjepanom Mesićem. Sanader je predsjedniku Republike na odlasku poručio da je "počeo i završava svoj mandat vicevima i lažima", te mu čak zaprijetio da bi USKOK "uskoro mogao uskočiti među njega i njegove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader i Mesić šalju jedan drugom 'poruke s ključem'

I Mesić i Sanader su sudjelujući u tom konfliktu pokazali kako ne drže do transparentnosti u politici: umjesto zrelog komuniciranja i potpunog obavještavanja službenih organa i javnosti o pojavama vezanima za korupciju i organizirani kriminal, oni su poput klinaca ili mafijaša-novaka slali jedan drugome "poruke s ključem" u stilu "ako ti obznaniš nešto osjetljivo o meni, ja ću reći ono gadno o tebi". Sraz između te dvojice, koji su u političkom smislu na ovaj ili onaj način "prošlogodišnji ljudi", izazvao je, pak, mnogo više interesa nego uglavnom dosadno i nemušto nadmetanje pretendenata za položaj šefa države.

S druge strane, neki Sanaderovi doskorašnji suradnici, sada kandidati za predsjednika, "računaju" kako njihovo vrijeme lakše može doći ako se distanciraju od njega, pa i ako ga izravno (valjda procjenjuju da više nije onako opasan kao prije) napadnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija Hebrang, taj politički jastreb koji se posljednjih tjedana predstavlja kao politički golub, tako je na pitanje o tome treba li DORH ispitati Mesića ili Sanadera, koje mu je postavljeno u posljednjem TV-sučeljavanju, bez krzmanja odgovorio: "Obadva."

Dragan Primorac, koji je dugo bio miljenik bivšeg vođe vladajuće stranke, 12. prosinca je u Osijeku izjavio da je Milan Bandić zapravo "pravi kandidat HDZ-a i Ive Sanadera", te upozorio kako to "uistinu predstavlja povratak Sanadera u hrvatsku politiku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš za vrijeme ove kampanje zemlja se nalazi u svojevrsnom međurazdoblju u kojemu stari političari još uvijek imaju stanoviti utjecaj i uspijevaju povremeno nametnuti svoj stil komunikacije i proizvodnje politike, a (razmjerno) novi akteri nisu dostatno ojačali svoje pozicije, nemaju znanja i hrabrosti ili se, pak, još nisu uspeli na vlast.

Međuvlašće je prilika za jačanje pravne države

Takvi su periodi, u kojima staro još nije otišlo, a novo još sasvim nije prevladalo, složeni i obilježeni političkim napetostima, ali otvaraju nove mogućnosti. Naime, u svojevrsnom djelomičnom interregnumu (međuvlašću) neki mediji, pravosudni organi i drugi čimbenici zainteresirani za snaženje pravne države i demokracije imaju razmjerno velik prostor za protunapade na položaje nemeritorne i društveno izrazito štetne stare politike. Ako budu učinkoviti, u nas može prevladati nova politika s akterima koji će se "kao vrag od tamjana" kloniti paternalizma i intervencija u druga područja života, povezanosti s korupcijom i organiziranim kriminalom, rasipanja javnog novca za kampanje i "kumpanje" (drugove), mentaliteta tipa "tko mi što može", kontrole nad medijima te drugih jada i čemera politike i političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgleda da se kod nas svakih deset godina zbiva urušavanje političkog sustava i za to vezano smjenjivanje vodećih upravljača. Krajem 1989. i početkom 1990. s vlasti su maknuti vodeći komunisti, a točno desetljeće nakon toga su na ovaj ili onaj način sa scene otišli najistaknutiji "državotvorni" HDZ-ovci.

U posljednje vrijeme svoje pozicije, izgleda, gube političari koji su bili osobito povezani s "reformiranim" Sanaderovim HDZ-om i pripadajućim načinom vladanja ili na koje se odnosi takva percepcija u javnosti. Baš zbog takve percepcije neki se kandidati za trećeg predsjednika RH jako trude distancirati od svog bivšeg šefa, kojega su dugo uglavnom slušali bez pogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na izborima će najvjerojatnije pobijediti onaj koji se po svom stilu i političkom sadržaju najviše razlikuje od Sanadera, kao što je on pobijedio na parlamentarnim izborima 2003. isticanjem svoje nesličnosti spram neodlučnog Račana, ili (bolji primjer) kao što je Mesić iskoristio komunikacijsku i drugu opreku između sebe i Tuđmana.

Sanader se, nadalje, nastoji predstaviti javnosti kao "sveto čudovište" (termin koji u vezi s Fidelom Castrom koristi njegov biograf Ignacio Ramonet) hrvatske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Ivo definitivno nije politički dugovječni i još uvijek, unatoč svim ekonomskim nedaćama Kube, popularni Fidel. Političko se naslijeđe Sanaderu raspada pred očima, zemlja je "do grla" u kaljuži nemorala i nazadovanja, a gotovo nitko upućen (više) ne smatra da je on neupitan i jedinstven vođa kojeg treba poštivati. Krajnje je vrijeme za druge da se pokažu. Pod uvjetom da su zaista drugačiji od Sanadera i njemu sličnih.

Prethodni komentari:

arti-200912070242006 arti-200911290247006 arti-200911230116006 arti-200911150200006 arti-200911090106006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo