afera hep / Sanader: 'Poričem kazneno djelo, nikad osobno nisam nametao neko rješenje'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sanader je 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene

17.10.2018.
13:05
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivši premijer Ivo Sanader ponovno je, kao i u rujnu, odbacio krivnju za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP). 

"U potpunosti poričem kazneno djelo koje mi se pripisuje, sve što je navedeno u optužnici nije istina. Nikada nisam davao nikakve upute i naloge za kupnju jeftinije struje ili pozajmice", kazao je Sanader danas na sudu i odbio odgovarati na pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku je rekao kako je Dioki bio iznimno važan, ali kako nikad nije imao povlašteni status. 

"Poduzetnici moraju imati posebno mjesto u društvu, no nikad nisam naredio da se Ježiću da kredit ili da na raspolaganju ima povoljnije uvjete. Uvijek sam svima govorio da se dogovore, ja sam imao drugog posla i nikad nisam nametao nikakvo rješenje. Ja, Mravko i Ježić čak nikad nismo imali zajednički susret. Jedino što je meni bilo važno jest da pravni sustav funkcionira. Odbacujem sve optužbe", ponovio je još jednom bivši premijer iz redova HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, radi se o slučaju u kojem je bivši premijer uz Ježića, nekadašnjeg prijatelja, a potom i krunskog svjedoka Sanaderove optužbe, bio terećen zajedno s preminulim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispitati, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici najavili su da će ustrajati na tvrdnji da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika, a Mravak je u međuvremenu i preminuo. Prethodno je ipak priznao krivicu, a Ježić ju je prvotno poricao, ali zatim je postao ključni svjedok tužiteljstva u slučajevima Ina - Mol i Hypo u kojima je Sanader osuđen na osam i pol godina zatvora, prije no što je Ustavni sud prekinuo tu presudu. 

Presuda u slučaju afere HEP, odlučio je na kraju sudac, bit će 22. listopada u 14 sati. Istog dana bit će izrečena i presuda u slučaju Hypo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo