Sanader na putu za Ameriku?

O bijegu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera izvijestili su i mnogi strani mediji.

9.12.2010.
19:56
VOYO logo

Hrvatska policija javila je kako je bivši premijer Ivo Sanader napustio državu u četvrtak oko 11 sati ujutro, nekoliko sati nakon što su se pojavile najave da će DORH zatražiti ukidanje njegovog saborskog imuniteta, piše Voice of America. Temu je na sličan način obradio i BBC.

Američki mediji pišu kako je glasnogovornik hrvatske policije izjavio da nisu imali nikakve zakonske ovlasti da ga zaustave. Čitav slučaj povezuju sa sumnjivom privatizacijom INA-e, no Fimi mediju nigdje ne spominju, a nisu zaboravili niti njegov prvi ''bijeg'' iz države u srpnju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su podsjetili kako je Ivo Sanader pred saborskim povjerenstvom izjavio kako je čitav vrh vladajuće stranke na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor znao za dvojbenu privatizaciju.

Radio Slovenija je javio kako je Sanader bio prijavljen na let za London koji je iz zračne luke u Ljubljani kretao u 15,50 sati i to zrakoplovom Easyjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list piše da je njihova reporterka Sanadera čekala u londonskoj zračnoj luci Stansted, ali da se on tamo nije pojavio.

Slovensko Delo, pak, piše kako postoji i mogućnost da je Sanader autom otišao u Austriju, od kuda se zaputio prema Engleskoj, točnije Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagađa se da je Sanaderov cilj iz neke europske zračne luke otisnuti se u Ameriku.

Slovenska policija: Sanader nije bio na Brniku

Glasnogovornica slovenskog ministarstva unutarnjih poslova Vesna Drole rekla je u četvrtak poslijepodne, u telefonskom razgovoru za Hinu, da slovenska policija nema informacija o navodnom putovanju Sanadera u London preko ljubljanskog aerodroma Brnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo to provjerili i naši ljudi nemaju takvu informaciju", rekla je Drole, zamoljena za komentar vijesti slovenskoga radija koji je, pozivajući se na neslužbene izvore, u središnjoj dnevnoj informativnoj emisiji javio kako je Sanader viđen u zračnoj luci i da je registriran za let u London zrakoplovom EasyJeta u 15.50.

Drole je kazala da je novinarima koji su je zvali popodne provjeravajući je li Sanader doista viđen u zračnoj luci Brnik, rekla da su pokušali provjeriti vijest slovenskog radija te da jedinica pogranične policije na aerodromu "nema takvu informaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li Sanader u slučaju da je ušao u zrakoplov pograničnoj policiji morao pokazati putne dokumente jer je riječ o međunarodnom letu, odgovorila je potvrdno.

Drole je još jednom ponovila kako slovenska policija u četvrtak nije imala nikave pravne osnove za zadržavanje ili praćenje bivšeg hrvatskog premijera koji je oko 11 sati ušao u Sloveniju na graničnom prijelazu Bregana u automobilu s kćerkom i uputio se u unutrašnjost zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se može iščitati iz zahtjeva za kaznenim progonom koje je Državno odvjetništvo poslalo Mandatno imunitetnom povjerenstvu, bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti. Iako je poznato za koja dva kaznena djela se Sanader tereti, još uvijek nije potvrđeno u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen.

Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, a da je za zlouporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201012090770006 arti-201012090487006 arti-201012090531006 arti-201012090682006 arti-201012090639006 arti-201012090288006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo