'Sanader je Hypo banku sredio Bavarcima'

Njemački tjednik Der Spiegel tvrdi da je Edmund Stoiber iskoristio svoje veze s Ivom Sanaderom kako bi ostvario prodaju Hypo Group Alpe Adria banke u RH banci Bayern LB.

20.12.2009.
18:14
VOYO logo

arti-200912180226006Bivši premijer savezne pokrajine Bavarske Edmund Stoiber iskoristio je svoje političke veze s tadašnjim premijerom Republike Hrvatske Ivom Sanaderom kako bi ostvario prodaju Hypo Group Alpe Adria banke u Hrvatskoj bavarskoj pokrajinskoj banci BayernLB, tvrdi njemački Der Spiegel.

Stoiber je u kolovozu 2007. na poziv Sanadera posjetio Hrvatsku te se tom prilikom založio za prodaju Hypo Group Alpe Adria bavarskoj pokrajinskoj banci BayerLB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja je u tom trenutku bila upitna jer je Hrvatska narodna banka odbijala dati pristanak toj transakciji, no nedugo nakon Stoiberovog posjeta Hrvatskoj HNB je ipak odobrila prodaju Hypo banke što Der Spiegel povezuje sa Stoiberovom dobrim vezama s tadašnjim hrvatskim političkim vrhom.

Stoiber je priznao da je glede prodaje iskoristio svoje političke veze u Hrvatskoj ali napominje da su HNB i BayernLB već uoči njegovog posjeta postigli sporazum, no iz priopćenja za javnost koje je izdao Bavarski državni ured očito je da do sporazuma u tom trenutku još nije došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pristanak na prodaju bio bio važan signal za dalje produbljavanje izvrsnih bavarsko-hrvatskih odnosa'', rekao je Stoiber Ivi Sanaderu tom prilikom.

Da do dogovora između ovora između HNB-a i BayernLB-a nije došlo prije nego što je Sanader razgovarao sa Stoiberom dokazuje i priopćenje Vlade RH u kojem se nikakav dogovor ne spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912170086006 arti-200912190085006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo