Sanader je bio genijalac i vizionar

27.10.2011.
13:23
VOYO logo

Ivo Sanader bio je genijalac i vizionar kakvog HDZ na svom čelu više nikad neće imati. Da je njegov pakleni plan, da zajedno sa svojim jatacima (koji, naravno, nisu sam cvijet današnjeg HDZ-a) uništi i opljačka sve što se u ovoj zemlji da uništiti i opljačkati, uspio, sudeći prema zadnjoj anketi, danas bi HDZ bio vodeća politička sila u zemlji. Ovako vodi samo u dvije regije koje je najviše devastirao – Slavoniji i Dalmaciji.

Autodestruktivna podrška

Ajmo sad sa statistikom. Prvo – gotovo je četvrtina odraslih osoba u Hrvata pretila, što je dvostruko više od prosjeka EU-15 i za pola više od prosjeka EU-10. Drugo – učestalost redovitog pušenja vrlo je visoka, posebno među ženama i učenicima (19% dječaka i djevojčica u dobi od 13 do 15 godina). Treće – potrošnja alkohola je 25% veća od prosjeka EU-15 i gotovo 50% veća od prosjeka EU-10, pa su i stope mortaliteta od bolesti prouzročenih pretjeranom potrošnjom alkohola vrlo visoke. Četvrto – učestalost tjelesne neaktivnosti vrlo je visoka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2003. godini 47% hrvatskih muškaraca i 51% žena nisu bili tjelesno dovoljno aktivni. Što iz ovog možemo zaključiti? Hrvati su autodestruktivni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa da vidimo kako su se ti autodestruktivni Hrvati izjasnili u zadnjem istraživanju Crobarometra, koje je provela agencija Ipsos plus. Idu opet statistike – u Slavoniji HDZ ima potporu od 24%, slijedi SDP s 19% te HSSB sa 17%. U Dalmaciji, pak, HDZ uvjerljivo vodi s 34%, dok Kukuriku koalicija ima 26%.

Da sumiramo, na razini države, Kukuriku koalicija vodi sa 17%, ali Dalmacija i Slavonija se ne daju. Dalmacija i Slavonija glasat će za HDZ, pa kud puklo da puklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajmo nastaviti sa statistikom. Ovaj put se idemo baviti BDP-om. U rujnu prošle godine provedeno je istraživanje koje je trebalo odgovoriti na pitanje gdje se hrvatske županije i regije nalaze u odnosu na 1990. godinu. Istraživanje je donijelo sljedeće podatke: do 2005. godine sve hrvatske regije doživjele su rast BDP-a, osim južne i istočne Hrvatske (čitaj Dalmacije i Slavonije), koje su doživjele pad. Dalmacija pad od 4,7%, a Slavonija od 19,8%.

Ne spominjite mi autocestu

Naravno, bilo bi nepravedno okriviti samo HDZ za ovakve brojke, radi se ipak o dvjema regijama najviše pogođenima ratom, ali od rata je prošlo petnaest godina kojima je, uz tri godine pauze, ovom zemljom vladao HDZ. Što je napravio da se stanje u tim regijama popravi? I samo mi nemojte reći autocestu jer i ptice na granama znaju da se ispod priče o povezivanju Dalmacije sa Zagrebom krilo jedno od najvećih isisavanja love iz proračuna i usisavanja na privatne račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije regije koje su prije rata bile među bogatijima, ako ne i najbogatije na području cijele bivše države, dvije regije od kojih jedna ima neviđen turistički, a druga poljoprivredni potencijal, nakon dvadeset godina HDZ-ove vladavine svedene su na regije socijalnih slučajeve iz kojih mlađi bježe u Zagreb, a stariji se nadaju nekakvoj crkavici od mirovine. Ali ne, biračko tijelo iz ovih regija i dalje bira HDZ. Pa se čovjek zapita jesu li Hrvati samo autodestruktivni ili su autodestruktivni mazohisti, i učini mu se da teza s početka teksta, ta da je Sanader bio vizionar u ovom iščašenom društvu, itekako ima smisla.

Jer kad uništiš regiju, kad u njoj ubiješ svaku gospodarsku aktivnost, osim trgovine i turizma, a raji podijeliš mirovine, dobiješ biračko tijelo kakvo samo poželjeti možeš. Biračko tijelo koje se toliko boji za svoju crkavicu od penzije da bi radije izabralo crnog vraga nego nekakvu promjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču