Sanader: Jadranka mi je bila najbolja prijateljica

Svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom za Hypo banku počelo je u 13 sati putem videoveze, a tajalo je dva i pol sata.

22.12.2010.
13:01
VOYO logo

"Što se tiče Hypo Alpe Adria banke, savjest mi je mirna i nikada nisam tražio niti primio svote novca za koje me se tereti", izjavio je Sanader na samom početku iskaza, prenosi Kleine Zeitung.

"Ja sam bivši premijer neovisne države, molim vas da pitanja budu primjerena", naglasio je Sanader. Iz tog je razloga odbio odgovoriti na pitanje istražitelja "Volite li više gotovinu ili kartice?", koje mu je upućeno zbog napisa o torbama krcatim novcem koje su iznošene iz Hrvatske do Lihtenštajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj mu krše ljudska prava

Sanader se zatim požalio da se u Hrvatskoj krše njegova ljudska prava.

"Zbog toga ću tražiti od Europske komisije da blisko prati moj slučaj, koji će biti test za Hrvatsku. Žrtva sam političkog progona, mediji u domovini konstantno objavljuju neprovjerene informacije i izmišljotine i unaprijed me se osuđuje!", kazao je Sanader, prenosi SEEbiz. Osim što je zanijekao primanje i traženje ikakvog novca od Hypo banke, izjavio je i kako nije bio njihov plaćeni lobist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta Rolf Holub najprije je našeg bivšeg premijera oslovio sa "Ivica Sanader" zbog čega ga je ovaj ispravio, naglasivši da se zove Ivo. Prvo je upitan zašto je otišao s mjesta premijera, a Sanader je odgovorio da je razlog tome bila slovenska blokada ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Htio sam izazvati šok u EU", odgovorio je, nakon čega su prešli na temu Hypo banke. Sanader je naveo kako je prvi kontakt s Hypo bankom ostvario još 1993. godine. Hypo banka kontaktirala je Ministarstvo vanjskih poslova i izrazila namjeru da ulaže, naveo je. Sanader kaže da mu nije čudno što je jedna tvrtka putem politike tražila ulaz u državu koja im predstavlja novo tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije blizak s Ježićem, blizak je bio s Jadrankom Kosor

Zanijekao je blizak odnos s Robertom Ježićem. Objasnio da navodi u pismu bivšeg čelnika Hypa Wolfganga Kulterera nisu točni, jer on nije bio Ježićev politički saveznik, već se ovaj na njega često pozivao jer je Sanader bio visoko u političkoj hijerarhiji.

"Ljudi pozivaju i na vas u pismima, a da toga uopće niste svjesni", kazao je, zaključivši: "Najbliža politička suradnica i najbliža prijateljica bila mi je zamjenica Jadranka Kosor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvao ga samo jedan čuvar

Za vrijeme davanja iskaza putem videoveze nalik Skypeu pazio ga je jedan zatvorski čuvar, a dopušteno mu je i da pokraj njega bude odvjetnik. Izabrao je svjedočiti na njemačkom jeziku, a sadržaj svjedočenja bit će poznat kasnije tijekom dana budući da novinari ne smiju snimati svjedočenje.

"Sanader je došao, odgovarao, ali je malo toga rekao", izjavio je na konferenciji za novinare nakon saslušanja predsjednik povjerenstva Rolf Holub, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kako je za austrijsku televiziju ORF kazao član povjerenstva Rolf Holub, interes novinarskih ekipa iz Hrvatske, Austrije i Njemačke je toliki da ne znaju kako će smjestiti sve u malu sobu koja može primiti 15 osoba.

Glasnogovornik suda Christian Liebhauser-Karl objasnio je kako će Sanadera snimati više kamera kako bi članovi povjerenstva mogli vidjeti Sanaderove reakcije. Sanader će svjedočiti iz pritvora u Salzburgu putem videoveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holub je već ranije najavio kako će istražno povjerenstvo Sanadera ispitivati o poslovima koji su doveli do velikih gubitaka Hypa i o događajima tijekom ljeta 2007. godine, kada je Hypo grupa prodana njemačkoj banci Bayerische Landesbank (BLB).

Još jedno saslušanje

U međuvremenu je austrijski državni odvjetnik Friedrich Koenig u srijedu kazao agenciji APA da državno odvjetništvo zaduženo za borbu protiv korupcije namjerava u okviru istrage o pranju novca saslušati Sanadera o tome predmetu putem video konferencije, ali da točan datum saslušanja još nije preciziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni odvjetnik Koenig, koji je i glasnogovornik državnog odvjetništva zaduženog za borbu protiv korupcije, potvrdio je za austrijsku agenciju da austrijsko pravosuđe u slučaju Sanader vodi istragu i protiv jednog člana njegove obitelji te protiv još jedne "treće osobe", ali nije otkrio tko su član Sanaderove obitelji i "treća osoba".

Zagrebački braniteljski tim Ive Sanadera u Salzburgu nije razgovarao o mogućem zahtjevu da se njihovog klijenta uz jamčevinu pusti na slobodu tijekom ekstradicijskog pritvora, kazao je jedan od branitelja Goran Suić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S našim klijentom nismo razgovarali o jamčevini niti o bilo kakvim postupcima u Austriji jer je za to zadužen njegov bečki braniteljski tim", izjavio je Hini Suić, dodavši da Sanader nema nikakvih primjedbi na pritvorske uvjete, da se osjeća vrlo dobro i da je dobrog zdravstvenog stanja. Branitelji su u utorak dva i pol sata razgovarali sa Sanaderom te nisu željeli davati izjave, rekavši da su se tako dogovorili sa svojim branjenikom.

U srijedu je, pak, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao da Ministarstvo pravosuđa ne raspolaže podacima da je protiv Sanadera u Austriji pokrenut bilo kakav formalno-pravni postupak, "dakle ni istraga ni optužnica". (H)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201012220017006 arti-201012210710006 arti-201012210096006 arti-201012200417006 arti-201012120079006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo