Sanader će se svim silama boriti protiv izručenja

10.5.2011.
8:35
VOYO logo

Za podnošenje žalbe na presudu suda u Austriji Sanaderov odvjetnik Werner Suppan ima 14 dana, a može se očekivati da će ekstradicijski postupak, zajedno s donošenjem pravomoćne presude na Višem zemaljskom sudu u Linzu, potrajati još nekoliko mjeseci jer nije realno očekivati da bi Sanader pristao na izručenje.

Sanaderu je istodobno produljen ekstradicijski pritvor, stoga se može očekivati da će Suppan, osim dokazivanja da njegov štićenik neće imati pošteno suđenje u Hrvatskoj, pokušati isposlovati i zamjenu sad već dugotrajnog pritvora nekim blažim sredstvima za sprečavanje bijega poput jamčevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveliko se špekulira i s time da je Sanader već unajmio stan u Salzburgu za tu svrhu. Na kraju ekstradicijskog postupka dopuštenje za izručenje morat će dati i austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl, inače članica konzervativnog ÖVP-a.

Odblokiran račun Sanaderovog punca

Iako je riječ o formalnosti, i to bi moglo biti politički zanimljivo jer je u siječnju ministričin kolega predsjednik tirolskog zemaljskog parlamenta i Kongresa Vijeća Europe Herwig van Staa nakon posjeta Sanaderu izjavio da će ''o svojim sumnjama oko pravosudnog postupka u Hrvatskoj izvijestiti VE''. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader austrijskim je istražiteljima bio zanimljiv zbog prijave za pranje novca u Austriji na osnovi računa sa 1,3 milijuna eura u jednoj od banaka u Tirolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj novac mjesecima je bio blokiran u sklopu istrage o pranju novca. Glasnogovornica austrijskog Državnog odvjetništva za korupciju Eva Habicher objasnila je da dio novca jest oslobođen, ali da je riječ samo o dijelu ukupnog iznosa.

Kako se neslužbeno doznaje, austrijsko Državno odvjetništvo 7. travnja deblokiralo je račun Sanaderovog punca Ive Šarića, ali drugi Sanaderov račun u istoj banci, Raiffeisen Landesbank u Tirolu,i dalje je blokiran zbog sumnje u pranje novca. Ti su računi bili blokirani potkraj siječnja, na zahtjev Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je Austrijancima zanimljiv i zbog afere Hypo, posebno zbog tvrdnji koje su u veljači objavili neki austrijski mediji da je uzimao proviziju od Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera za kredite koje je Hypo banka odobrila hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

U Hrvatskoj se bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a traži zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti te udruživanja u zločinačku organizaciju, i to u aferama Fimi media, HEP i HAC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105090391006 arti-201105090080006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo