A PIŠE I POEZIJU / Samouka zubarka vadi zube po selu i rane ispire rakijom, stomatolozi su u šoku

Image
Foto: Thinkstock

Iako nije školovana stomatologinja, Justina je ostvarila svoj san iz ranog djetinjstva i nastavila obiteljsku tradiciju

7.3.2019.
13:19
Thinkstock
VOYO logo

Justina Randelj iz Podravskih Sesveta kod Đurđevca desetljećima je jedina samouka zubarka u selu, a i danas joj se obraćaju brojni stariji sumještani kad trebaju izvaditi zub.

Iako nije školovana stomatologinja, Justina je ostvarila svoj san iz ranog djetinjstva i nastavila obiteljsku tradiciju, a kako u Podravskim Sesvetama još nema stomatološke ambulante, mještani zovu Justinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U hitnim slučajevima uvijek sam na raspolaganju sumještanima koji dobro znaju da mi se mogu obratiti kad trebaju izvaditi zub. Zahvaljujući muževom bratu imam više vrsta specijalnih kliješta za vađenje zuba kojima bez problema obavljam posao zubarke'', kazala je za Podravski.hrJustina Randelj.

Zadnju intervenciju imala je prije dva mjeseca, kad je jednoj bakici trebalo izvaditi zub. Prvi zub izvadila je prije 39 godina, a sama kaže da joj je teško reći koliko je dosad imala intervencija: ''Nekad je glavni zubar u selu bio moj djed, potom majka, a kad je ona ‘obetažala’, došao je red na mene. Ponosna sam što njegujem obiteljsku tradiciju, iako mi roditelji nisu mogli priuštiti školovanje za stomatologinju, koje mi je oduvijek bilo velika želja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom brojnih intervencija bilo je i smiješnih zgoda, koje je pretočila u stihove i objavila u zbirci poezije. Tako se u pjesmi našla i bakica koja je zbog dezinfekcije rakijom htjela izvaditi zdrav zub: ''Toj bakici sam dan prije izvadila pokvareni zub, a za dezinfekciju dala sam joj malo rakije. Ona je voljela malo nazdraviti pa je došla odmah drugi dan da joj izvadim zdrav zub. Naravno da sam joj samo dala ‘sredstvo za dezinfekciju’'.

Kliješta kojima je izvadila prvi zub i koja su pripadala njenom djedu danas se nalaze u Etnografskom muzeju u Zagrebu među izlošcima predmeta koji su se koristili u alternativnoj medicini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina kliješta upravo tamo i spadaju, slažu se poznati stomatolozi, koji jednodušno osuđuju nestručno vađenje zuba.

''To je apsolutno neprihvatljiva praksa, koja je izvan zdravstvenih norma, propisa i zakona. Naravno da se takvom praksom može prouzročiti ozbiljna šteta i teške posljedice po zdravlje. Netko tko nije stomatolog, a vadi zube, ne može donijeti meritornu procjenu što doista treba učiniti'', kazao je ugledni koprivnički stomatolog Krešimir Jindra. Dometnuo je kako su u davna vremena zube vadili brijači, no u moderno doba to nikako nije prihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim se slaže i poznata zubarka Danijela Glavosek Kovačić, koja kaže kako se nestručnim vađenjem zuba može ugroziti i život pacijenta: ''Kao prvo, tu je velika opasnost od infekcije. Usto, moguće je da dođe do produljenog krvarenja koje se neće moći zaustaviti. Ako se radi o starijim ljudima, koji često boluju od srčanih bolesti, moguće su razne komplikacije. Radi li se o ‘anesteziranju’ nekakvim domaćim proizvodima, poput rakije, koji ne mogu biti adekvatni, i uslijed same boli može doći do šoka. Vađenje zuba ni izdaleka nije jednostavan zahvat''.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo